Noutăți

Templu egiptean vechi de 2.200 ani, descoperit pe Valea Nilului

  •  
  •  
  •  

Muncitori în construcţii care săpau pentru amplasarea unei noi linii de canalizare în oraşul egiptean Tama au descoperit ruinele unui templu datând de 2.200 de ani, din perioada faraonului Ptolemeu al IV-lea, conform unui material publicat de Live Science.

Conform Ministerului egiptean pentru Antichităţi, lucrările de construcţie au fost oprite şi au fost chemaţi arheologi pentru a continua săpăturile la templu.

Până în prezent arheologii au descoperit un perete pe direcţia est-vest, unul pe direcţia nord-sud şi colţul sud-vestic al templului, decorat cu sculpturi ale zeului egiptean Hapi, zeul fertilităţii şi al luncilor inundabile ale Nilului unde egiptenii antici practicau agricultura.

Sculpturile îl înfăţişează pe Hapi purtând ofrande, înconjurat de păsări şi animale. Fragmente de text îl menţionează pe Ptolemeu al IV-lea, cel de-al patrulea faraon al dinastiei Ptolemeilor – dinastie înfiinţată de greci macedoneni ce au condus Egiptul din anul 305 î.Hr. până în anul 30 î.Hr. şi care au asimilat simbolurile religioase şi regale ale faraonilor dinaintea lor.

Celebra Cleopatra, care a condus Egiptul între anii 51 î.Hr şi 30 î.Hr. a fost ultima reprezentantă a acestei dinastii macedonene.

Descoperirea a fost făcută în oraşul Tama, la nord de Sohag, pe malul vestic al Nilului. Un cartier al oraşului modern, denumit Kom Shaqao, se află pe locul fostei capitale a Districtului 10 al Egiptului Superior. În trecut, această aşezare se numea Wajit, conform Ministerului pentru Antichităţi.

Ptolemeu al IV-lea a condus Egiptul între anii 221 î.Hr – 204 î.Hr. El a fost fiul lui Ptolemeu al III-lea şi al reginei Berenice a II-a, o foarte bună călăreaţă care a trăit mai mult decât soţul său dar a murit otrăvită în numele fiului său, alături de care rămăsese să domnească după moartea lui Ptolemeu al III-lea.

Citește mai mult: Realitatea


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii