Noutăți

Templu DACIC descoperit de arheologi în așa numitul “Ținut Secuiesc”, în Valea Zânelor

 •  
 •  
 •  

Una dintre cele mai mari concentrări de cetăți și așezări fortificate dacice se găsesc în așa-numitul “Ținut Secuiesc” reprezentat de județețe Covasna, Harghia și Mureș.

În mod surprinzător, cele mai multe cetăți dacice din această zonă au fost descoperite în secolul XIX de arheologi maghiari. Mai mult decât atât, ungurii au fost atât de preocupați de istoria geto-dacilor încât Sigismund Bathory, pe vremea lui Mihai Viteazul, se pretindea un “Principe al Daciei”, visul lui fiind unificarea Țărilor Românești sub numele Dacia pe care, desigur, urma să le conducă el. Chiar mai mult decât atât, în urmă cu sute de ani au apărut și cărți în care ungurii și sașii se pretindeau urmași ai dacilor, pentru a-și justifica pretențiile istorice asupra Transilvaniei.

Astăzi, în condițiile în care este clar că despre o continuitate dacică, din punct de vedere istoric, pot vorbi doar românii, subiectul DACII nu mai este atât de plăcut pentru maghiari…

Cetatea-Zanelor-7-680x365

Ei bine, în acest context echipa de arheologi condusă de dr. Viorica Crișan, de la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj a reluat ]n anul 2016 cercetarea arheologică de la cetatea dacică Valea Zânelor (Covasna) pentru a scoate la lumină un Templu Dacic descoperit în urmă cu trei ani. Cetatea în sine a fost descoperită accidental în anul 1995 când o furtună care a răsturnat niște copaci și a adus la vedere zidurile acesteia.

“Am spus mereu că dacii de aici ne-au chemat, pentru că nu pot spune altfel. În anul în care a căzut pădurea, printre rădăcinile arborilor doborâți de furtună au ieșit la iveală vase, ziduri, părți de obiecte (…) În campania aceasta va trebui să scăpăm de un maldăr mare de pământ, pentru că în cercetările din anii trecuți, respectiv 2013-2015, în zona în care am început săpăturile, în zona bastionului, au ieșit urmele unui templu dac. Am dezvelit doar o parte, pe trei șiruri de stâlpi care au fost montați în stâncă (…) Deocamdată avem șapte stâlpi, dar eu cred că merg spre 15, poate 17 stâlpi, deci trebuie să decopertăm o zonă destul de mare care este acoperită cu pământul aruncat din zona în care am descoperit templul”, a precizat dr. Viorica Crișan pentru Agerpres.ro

În condițiile în care cetatea nu a fost decât foarte puțin cercetată, nu este exclus să se descopere și un tezaur dacic, mai ales că legendele vorbesc despre faptul că acesta ar fi fost ultimul refugiu al lui Decebal sau că aici ar fi ascunsă o mare comoară dacică.

În orice caz, cetatea este una dintre cele mai mari aflate în afara Munților Orăștiei, iar templul care se cercetează este similar celor de la cetățile Sarmizegetusa Regia sau Costești. Prin urmare potențialul este unul de excepție. Cu dorința ca arheologii să aibă succes maxim în investigația lor, nu ne rămâne decât sî așteptăm ca în anii care vin aceste cercetări să scoată la lumină lucruri extraordinare…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

4 Comments on Templu DACIC descoperit de arheologi în așa numitul “Ținut Secuiesc”, în Valea Zânelor

 1. Derulati campanii de informare , strangeti fonduri ,faceti reportaje, mergeti in scoli daca puteti.Vrem sa aflam cat mai multe si va urmarim cu atentie.
  Intrati in politica sau afiliativa politic unde considerati ca aveti corespondenta in idealuri.Nu de alta dar mi-as dori sa votez fara sa am un nod in gat de fiecare data.
  Intrebare.Putem oare ” Progresa” intr-un mod “NORMAL”?
  Am deviat de la subiect , dar se leaga.
  Succes!

 2. De cetatea dacică se știe dinainte de 1995. Când a căzut pădurea probabil au fost scoase la iveală ziduri noi. Cetatea e în vârf de munte iar la poalele muntelui este Valea Zânelor.

 3. gata cu pretentiile ca tansilvania era nelocuita noi prin strabunii nostrii am trait mereu pe aceste meleaguri iar ungurii sint niste triburi migratoare venite dupa trai bun ei nu sint originari de aici ci din mongolia

 4. CE GHINION …istorie autentic romaneasca si (posibil) osemintele strabunilor nostri pe ,,pamant,, secuiesc !!! Cine si cand va avea curajul sa STEARGA titulatura de ,,Tinut Secuiesc,, ???

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii