Noutăți

Templele vechi de peste 5.000 de ani din mijlocul Mediteranei

Templul Gangantija al complexului megalitic din Xaghra, Gozo, este unul dintre cele mai importante și misterioase situri arheologice din lume. Gozo este una dintre cele trei insule malteze, situată la doar 90 de kilometri sud de Sicilia, în mijlocul Mediteranei. Gangantija este situat pe un platou, la marginea orașului Xaghra. Investigațiile științifice efectuate recent au demonstrat că aceste temple au o vechime de peste 5000 de ani.

Ġgantija este format din două temple separate: templul sudic, construit undeva în jurul anului 3600 î.Hr., un templu dotat cu altare, sculpturi în relief și alte elemente decorative, și templul nordic, puțin mai tânăr, realizat în jurul anului 3000 î.Hr, acestuia lipsindu-i elementele decorative prezente în templul mai vechi. Templele au fost excavate în 1826, deși săpăturile științifice nu au început până la sfârșitul anilor 1920.

Dimensiunile mari ale acestora au provocat imaginația tuturor celor care au avut ocazia să le vadă de aproape. Templele Ġgantija au fost ridicate în timpul epocii neolitice fiind contemporane cu Stonehenge, monumentul din apropiere de Amesbury, Anglia.

North-Temple-entrance Several-altars-have-been-found_0 Two-views-of-the-massive-walls

Conform legendelor locale, templele din Ġgantija sunte operele giganților! Chiar și numele de Ġgantija, înseamnă în malteză “gigant”, vorbind despre această veche legendă. Se crede că templele ar putea fi locul unui Cult al Fertilității Zeiței Mamă a Pământului.

Complexul megalitic din Gangantija este înconjurat de un zid masiv de piatră, iar unele dintre blocurile care îl compun depășesc lungimea de cinci metri și cântăresc peste cincizeci de tone, fiind extrem de greu de manevrat și pentru utilajele moderne pe care omul le folosește astăzi în ridicarea unor construcții.

Stone-spheres Mother-Goddess Ggantija-temple

sursa:

http://maltaheritage.com

http://visitstagathas.com

http://arealindianajones.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii