AIM radionica curs online

Noutăți

Tehnologie surprinzătoare: Turbina eoliană care generează energie electrică fără a avea palete rotative

Această nouă turbină eoliană generează energie electrică fără a avea lamele rotative. Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă și destul de accesibilă ca și costuri de producție. La început, energia vântului era transformată în energie mecanică. Aceasta a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni, iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt.

“Această nouă turbină dezvoltată de inginerii noștri seamănă cu sparanghelul, dacă vreți. Se folosește de vârtejurile produse de vânt când acesta se deplasează în jurul unui obstacol”,a declarat David Suriol, unul dintre fondatorii companiei Vortex Bladeless, producătorul inedit al acestei turbine.

Conul turbinii este realizat din fibră de carbon și fibră de sticlă, iar motorul este la bază și nu în vârf ca la celelalte turbine cu elice. Proiectarea asigură că vortexul creat de puterea vântului se rotește de-a lungul întregului con. Există, de asemenea, un inel de magneți la baza conului care dă rotației un impuls, indiferent de viteza vântului. Noua formă a turbinei vine cu o serie de avantaje, începând cu prețurile de întreținere care sunt mult mai ieftine decât la turbinelor clasice, care au cea mai mare parte a echipamentelor necesare funcționării în vârf, sunt complet silențioase, iar păsările pot zbura în jurul lor în siguranță.

Deși această invenție ar putea să nu revoluționeze totuși sursele de energie regenerabilă, este încântător să vedem faptul că din ce în ce mai multă lume încearcă să inoveze acest segment. Se crede că potențialul tehnic mondial al energiei eoliene poate să asigure de cinci ori mai multă energie decât este consumată acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7% din suprafața Pământului să fie acoperite de parcuri de turbine, presupunând că terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vânt pe kilometru pătrat. Aceste cifre nu iau în considerare îmbunătățirea randamentului turbinelor și a soluțiilor tehnice utilizate.

Vânturile se formează deorece soarele nu încălzește Pământul uniform, fapt care creează mișcări de aer. Energia cinetică a vântului poate fi folosită pentru a roti turbine capabile de a genera electricitate.

sursa: http://www.iflscience.com/technology/new-bladeless-wind-turbine-looks-asparagus/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii