Noutăți

Tehnică necunoscută, folosită la realizarea unuia dintre Manuscrisele de la Marea Moartă

  •  
  •  
  •  

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehnica diferita decat pentru restul, o tehnica necunoscuta, nemaintalnita pana in ziua de azi.

Pergamentul care a atras atentia cercetatorilor, unul dintre cele mai importante din colectie, este unul cu o vechime de aproape 2.000 de ani, care s-a pastrat remarcabil de bine, in ciuda conditiilor in care a fost tinut si in ciuda dimensiunilor, el fiind unul dintre cele mai mari. Gasit de beduini in 1956, la nord de Marea Moarta, acesta a fost vandut unui anticar.

Nu l-a pastrat in cele mai bune conditii, dar l-a infasurat, totusi, in celofan si l-a depozitat intr-o cutie de pantofi, ascunsa sub podea, dupa cum arata Science Alert.

“Pergamentul Templului”, cum este el cunoscut, a supravietuit, insa, in prezent, este cel mai subtire dintre pergamente (o colectie de circa 900 de piese). Are o grosime de numai a zecea parte dintr-un milimetru.

Cu toate acestea, s-a pastrat, iar materialul a rezistat pe intreaga sa lungime de 8 metri.

Pergamentele au fost realizate diferit, de-a lungul vremii, in functie de perioada si de regiune. Totusi, toate metodele au la baza cateva caracteristici. Se porneste de la pielea unui animal, spalata, uscata si prelucrata pana cand nu mai are deloc par si tesut moale.

Pergamentul Templului este deosebit de celelalte pentru ca textul este scris pe partea pielii care era in contact cu animalul. Apoi, textul pare ca a fost scris pe un strat anorganic, aplicat pe piele, ceea ce nu se intampla in cazul celorlalte pergamente.

Citește mai mult: Ziare.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii