AIM radionica curs online

Noutăți

Teatrul furat de oamenii lui William Shakespeare. Povestea dezmembrării celui de-al doilea teatru construit în Anglia

Într-o noapte rece de decembrie a anului 1598, aproximativ o duzină de bărbați înarmați cu săbii, torțe și unelte de lucru, au intrat pe furiș într-un teatru din Shoreditch, în apropiere de Londra, și l-au dezmembrat bucată cu bucată. Până în zorii zilei teatrul a dispărut complet. Vandalii în cauză făceau parte din Bărbații Lordului Chamberlain, trupa teatrală pentru care a scris și William Shakespeare. În ultimii ani, cei de la Chamberlain au jucat la Teatrul din districtul Shoreditch. Acest teatru, construit în 1576, a fost cel de-al doilea teatru permanent, construit în Anglia.

Lordul Chamberlain’s Men a fost fondat în 1594 și într-o perioadă scurtă de timp a devenit una dintre cele mai importante companii de teatru din Londra. Teatrul Shoreditch era casa lor și, de-a lungul anilor, oamenii de la Chamberlain au jucat multe dintre cele mai faimoase piese ale lui Shakespeare pe această scenă.

În 1596, contractul de închiriere pentru terenul pe care a fost construit teatrul a expirat, iar cei de la Chamberlain au încercat din greu să negocieze o prelungire cu proprietarul încăpățânat, Giles Allen. Nu numai că Allen a refuzat să reînnoiască contractul de închiriere, dar a amenințat că va intra în posesia teatrului. Litigiul a durat timp de doi ani, timp în care compania a pus în scenă piesele lui Shakespeare prin locuri improvizate.

Când a devenit clar că Giles Allen nu va da înapoi terenul, trupa de teatru a închiriat un nou teren, iar pe 28 decembrie 1598, în timp ce Allen sărbătorea Crăciunul, oamenii au furat pur și simplu teatrul. Inițial, lemnul a fost depozitat într-un depozit din apropierea orașului Bridewell, până în primăvara următoare, când materialele au fost transportate la noul teren închiriat. Versiunea romanțată a poveștii susține că și Shakespeare era prezent în acea noapte în care a fost furat teatrul, însă nu există dovezi în acest sens.

shakespeares-globe-62 shakespeares-globe-36 globe-theater-12 shoreditch-theater6 shakespeares-globe-76

sursa: http://www.amusingplanet.com/2018/04/the-theater-that-shakespeare-stole.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii