Noutăți

Teatrul furat de oamenii lui William Shakespeare. Povestea dezmembrării celui de-al doilea teatru construit în Anglia

  •  
  •  
  •  

Într-o noapte rece de decembrie a anului 1598, aproximativ o duzină de bărbați înarmați cu săbii, torțe și unelte de lucru, au intrat pe furiș într-un teatru din Shoreditch, în apropiere de Londra, și l-au dezmembrat bucată cu bucată. Până în zorii zilei teatrul a dispărut complet. Vandalii în cauză făceau parte din Bărbații Lordului Chamberlain, trupa teatrală pentru care a scris și William Shakespeare. În ultimii ani, cei de la Chamberlain au jucat la Teatrul din districtul Shoreditch. Acest teatru, construit în 1576, a fost cel de-al doilea teatru permanent, construit în Anglia.

Lordul Chamberlain’s Men a fost fondat în 1594 și într-o perioadă scurtă de timp a devenit una dintre cele mai importante companii de teatru din Londra. Teatrul Shoreditch era casa lor și, de-a lungul anilor, oamenii de la Chamberlain au jucat multe dintre cele mai faimoase piese ale lui Shakespeare pe această scenă.

În 1596, contractul de închiriere pentru terenul pe care a fost construit teatrul a expirat, iar cei de la Chamberlain au încercat din greu să negocieze o prelungire cu proprietarul încăpățânat, Giles Allen. Nu numai că Allen a refuzat să reînnoiască contractul de închiriere, dar a amenințat că va intra în posesia teatrului. Litigiul a durat timp de doi ani, timp în care compania a pus în scenă piesele lui Shakespeare prin locuri improvizate.

Când a devenit clar că Giles Allen nu va da înapoi terenul, trupa de teatru a închiriat un nou teren, iar pe 28 decembrie 1598, în timp ce Allen sărbătorea Crăciunul, oamenii au furat pur și simplu teatrul. Inițial, lemnul a fost depozitat într-un depozit din apropierea orașului Bridewell, până în primăvara următoare, când materialele au fost transportate la noul teren închiriat. Versiunea romanțată a poveștii susține că și Shakespeare era prezent în acea noapte în care a fost furat teatrul, însă nu există dovezi în acest sens.

shakespeares-globe-62 shakespeares-globe-36 globe-theater-12 shoreditch-theater6 shakespeares-globe-76

sursa: http://www.amusingplanet.com/2018/04/the-theater-that-shakespeare-stole.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii