Cunoaste lumea

Noutăți

Te numeri printre persoanele atacate cam prea des de câini? Ar putea exista o explicație… psihologică!

  •  
  •  
  •  

Există persoane care deși s-au aflat deseori în locuri sau în împrejurări în care ar fi putut fi atacate de către câini au scăpat mereu nevătămate, după cum există și persoane mușcate de către câini în multiple rânduri. Specialiștii arată că anumite comportamente greșite, cum ar fi încercarea de a scăpa cu fuga de un câine care se apropie, furios, fac victimizarea aproape sigură. Este cert că instinctul de prădător al câinelui intră în acțiune imediat ce observă cum o altă ființă o rupe la fugă, terifiată, la primele sale semne de nervozitate.

Cercetătorii de la Institute of Infection and Global Health din cadrul Universității Liverpool au efectuat, recent, un studiu din care a reieșit că anumite persoane (sau tipuri de personalitate) riscă într-o măsură mult mai mare să fie atacate de către câini (cu sau fără stăpâni). Rezultatul respectivului studiu a fost publicat în Journal of Epidemiology and Community Health. Răspunsul găsit de către oamenii de știință la întrebarea „de ce unele persoane sunt atacate mai frecvent de către câini?” este că, surprinzător sau nu, cele mai predispuse la atacurile acestor patrupede sunt persoanele anxioase.  

Un număr de 694 de persoane au fost intervievate cu privire la atacurile canine. Apoi, persoanele respective au fost supuse unei testări psihologice menite să evidențieze anumite trăsături psihologice, printre care și stabilitatea emoțională. Cele mai predispuse la atacurile câinilor – indiferent de împrejurări – s-au dovedit persoanele cu o fire anxioasă, temătoare.

Persoanele care au obținut un scor ridicat în ceea ce privește stabilitatea emoțională prezentau un nivel de risc cu 23% mai mic de a fi mușcate de către câini. Unul din patru participanți fusese mușcat de câini cel puțin odată în viață și, surprinzător, bărbații prezentau șanse duble să fie mușcați, comparativ cu femeile. Probabil că femeile, mai prudente din fire, știu mai bine să evite împrejurările în care ar putea fi atacate. Cu toate că deținătorii de câini prezintă un risc mai mare de a fi mușcați, mai mult de jumătate dintre persoanele mușcate au fost atacate de către câini necunoscuți.

Totuși, de ce sunt atacate mai des persoanele anxioase, temătoare? Se spune că apariția sentimentului puternic de frică determină modificarea mirosului transpirației, element ce ar amplifica agresivitatea câinilor care se apropie cu intenții „dușmănoase”. Pe de altă parte, frica produce, la orice om, modificări comportamentale care, întrucât reprezintă „semnale” corporale clare de temere, nu fac decât să-i încurajeze pe câini să atace.

Cea mai greșită tactică este încercarea de a scăpa cu fuga de un câine agresiv ce se apropie în viteză, în loc să adoptăm o conduită fermă, calmă, fără mișcări bruște și fără a-i întoarce spatele animalului. Această tactică are șanse mari de a face câinele să se oprească, să ezite, crezând că are de-a face cu un opozant puternic, de moment ce pare să nu se teamă.

Fuga poate fi o soluție numai dacă dulăul cu evidente intenții agresive este departe iar scăparea (ușa unei clădiri, autoturismul etc.) este foarte, foarte aproape. Lupul – strămoșul câinelui – poate alerga cu o viteză maximă de 60 km/h, dar există rase de câini ce pot atinge viteze cu 20% mai mari de atât. Un câine normal, tânăr și sănătos, poate ajunge lejer la viteza de 45 km/h!

atac

Sursa: www.earth.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Te numeri printre persoanele atacate cam prea des de câini? Ar putea exista o explicație… psihologică!

  1. Întâmplare reala
    Imi faceam alergarea de seara pe un teren de zgura de la marginea orasului.Eram singur.Pe teren apare o doamna cu 2 caini lupi de talie mare si incepe sa ii joace cu o minge de tenis de camp.Ma opresc si o intreb daca sunt pasnici cainii.”Stati fara grija ….”,am primit raspuns.Reiau alergarea.Dau o tura ,apoi inca una si la un moment dat cand intru iar in linie dreapta pe lungimea terenului,cei doi caini isi intorc capetele spre mine.Ca la ordin au pornit in cea mai mare viteza in „intampinarea” mea.
    Contextul:nu mai era nimeni in zona,pe trei directii era camp deschis si numai intr-o parte era gardul unui cimitir din dale de beton usor de escaladat(vreo 2m jumate)-dar suficient de departe cat sa ma prinda cainii.Am ales sa-i infrunt.Deodata m-au cuprins sentimente de teama,dar am reusit sa le cumulez cu o doza de adrenalina ce nu am mai experimentat-o pana in acel moment.

    Primul a sarit spre mine si cu mana dreapta am l-am impins cat am putut si l-am aruncat pe spate.Mentionez ca mana mea a patruns intre mandibule si l-am impins mai mult din încheieturile maxilarelor.De fapt a fost un fel de lovitura impinsa.I-am simtit dintii si cred ca norocul meu a fost ca nu a muscat in momentul ala.L-am arucat pe spate.
    Al doilea a dat sa ma muste imediat de piciorul drept.Am facut doi pasi in spate,am luat iar pozitia aplecata spre ei si am procedat in al lovi in plin cu piciorul.L-am luat cu toata tibia si laba piciorului in piept.Si ce piept avea!Lovitura mea ,care mi-a luxat glezna (mi-am dat seama dupa incident)l-a ridicat bine de picioarele din fata.
    Am revenit in pozitie aplecata spe ei pregatit sa mai „ofer ” ce as mai fi putut.Caini erau in pozitie de atac ,cu o maraiala de ma sperie si cand imi amintesc,dar undeva la vreo doi metri de mine cu intentie de a ma ataca iar-dar ceva mai retinuti.
    Din spate venea cucoana…disperata.Acuma nu stiu de cine ii pasa mai mult.
    A reusit sa ii agate de curelele de la gat si ia tras langa ea calmandu-i.
    Am urlat la ea…”…ai zis ca-s pasnici!” si i-am tras niste injuraturi in gand,sa nu se ” supere” caini iarasi.Daca o jigneam cred ca putea sa le dea drumul .Am ales inteligent sa n-o jignesc.:)
    M-am retras usor mergand cu spatele si stand cu fata la acea impreunare.Ea statea pe vine si ii tinea strans langa ea.Bine ca ascultau de stapana.
    Ca o concluzie ,cred ca am reusit sa tranform frica cumulata cu adrenalina in decizia de a ii infrunta.Pentru ca nu am avut nici un fel de curaj.Si acum stau si ma gandesc ca daca as fi ales sa alerg catre gardul de beton as fi procedat gresit.Daca ma inhatau stapana nu reusea sa ii mai stapaneasca,eram singuri si telefoanele mobile abia aparusera pe atunci…Daca un caine iti citeste frica si apuca sa te si muste …si da de carnita…esti „gata”.El nu mai da inapoi.
    Cam asta a fost.
    Am avut si noroc,daca exista asa ceva.
    Salutari!

  2. Este trist sa vezi ca integritatea fizica si chiar viata unor oameni este pusa in pericol de javrele asa zisilor „iubitori de animale”.Si mie imi plac cainii si am avut in copilarie mai multi,dar traind la tara ii tineam legati in lant si doar uneori le dadeam drumul in curte sa mai zburde si sa ma joc cu ei.E hilar sa vezi senili prin parc(indiferent daca au 20 sau 70 de ani) vorbind cu canii ca si cum ar fi oameni si imbracand-ui cu tot felul de hainute pe cand pe oameni abia daca ii baga in seama.Ce trist sa ajungi intr-un asemenea hal incat sa pupi in bot si in fund toata ziua o javra iar de oameni sa nu iti pese si sa ii tratezi cu infinit mai putina consideratie decat pe animale.Asta arata conditia caneasca la care au ajuns unii.Ca sa nu mai vorbim de faptul ca toate parcurile si spatiile verzi din Bucuresti sunt pline de rahat de caine,incat daca mergi in parc si vrei sa stai un pic pe iarba poti fi absolut sigur ca acolo a urinat sau si-a facut nevoile o javra sau si-a scuturat puricii sau capusele.Ce sa mai zic de galagia pe care o fac javrele astea daca cumva ai un vecin mare „iubitor” de animale dar nu si de oameni.De la caini nu prea ai ce sa astepti ca sunt doar niste animale dar unii semeni ai nostri au regresat de la nivelul uman la cel animal in mod sigur.

  3. trebuie sa adaug la articol un lucru pe care multi il evita dresajul ciinilor .mai e si o componenta ciinii stiu din instinct cine iubeste animalele si cine nu cit si pecei carora le e frica

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii