Cunoaste lumea

Noutăți

Tatuaje similare celor de azi… în urmă cu 2500 de ani. Enigma „prințesei Ukok” – Descoperire de excepție în Siberia

  •  
  •  
  •  

În 1993, în permafrostul Siberiei, a fost descoperit trupul unei tinere femei a cărei viață a luat sfârșit în urmă cu două milenii și jumătate. Oamenii de știință au numit-o „prințesa Ukok”. Se crede că „prințesa” aparținea neamului Pazyryk, un popor nomad. La momentul morții sale, femeia avea circa 25 de ani. Desenele de pe trupul său nu doar că s-au păstrat foarte bine în pofida trecerii mileniilor, dar sunt și neașteptat de laborioase. Dintre cei care le-au văzut, mulți au afirmat că nu se deosebesc mai deloc de tatuajele actuale.

ukok-w

sursa foto: Wikipedia

Ca semne ale rangului înalt și ale prețuirii de care se bucura printre semenii săi, în jurul trupului femeii erau îngropați șase cai înșeuați. Nu lipseau nici piesele ornamentale, confecționate din bronz și aur. Oamenilor de știință le-a fost dat să studieze mai multe corpuri tatuate ale unor oameni ce au trăit cu milenii în urmă, printre care și cel al vânătorului descoperit în Alpi, dar tatuajele femeii siberiene ies în evidență prin estetica deosebită și prin complexitate. Pe umărul său era desenat, cu măiestrie, un animal fantastic. O căprioară cu cioc de grifon.

sib-1

sursa foto: siberiantimes.com

Prințesa Ukok avea tatuaje doar la nivelul brațelor. Se crede că la acea epocă tatuajele erau o formă de evidențiere a statutului social înalt, dar că aveau și un rol mistic. Corpul femeii fusese îmbrăcat cu o cămașă lungă, confecționată din mătase de proveniență chinezească care, în acele vremuri, era mai prețuită decât aurul.

Spre deosebire de porțiunile acoperite de tatuaje, fața prințesei nu s-a conservat. Totuși, un specialist elevețian a reușit, după o muncă laborioasă, să efectueze o reconstituire a chipului său, pornind de la caracteristicile craniului.

Se apreciază că în timpul vieții, tânăra avea o înălțime de 1,62-1,68 metri. Nu s-au putut preciza, însă, nici cauzele morții, nici la ce moment al vieții au fost imprimate desenele definitive pe pielea sa. „Prințesa din Ukok” nu prezintă caractere faciale specifice asiaticilor, nici actualilor locuitori din Altai. Vădește caracteristici europene, mai degrabă. Studiile genetice arată că neamul Pazyryk făcea parte din familia Samoyedică, existând și elemente de substrat iraniano-caucaziene.

ukok-1-w

sursa foto: Wikipedia

Vreme de nouăsprezece ani, trupul prințesei siberiene a fost păstrat într-un institut din Rusia unde, pentru conservarea sa, au fost utilizate metode identice acelora care au fost folosite pentru corpul lui Lenin. Mumia prințesei Ukok a fost înapoiată Republicii Altai, cu câțiva ani în urmă.

Tomi Tohăneanu

Surse: siberiantimes.com, dailymail.co.uk, messagetoeagle.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii