Noutăți

Tardigradele, minusculele nevertebrate care supraviețuiesc în vidul cosmic sau la presiuni de peste 600 de atmosfere, pot ÎNVIA…

Tardigradele sau urșii de apă, aceste nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm lungime, care pot supraviețui în vidul cosmic sau la presiuni de peste 600 de atmosfere, se transformă în sticlă dacă rămân fără apa care să le asigure procesele normale ale viață. Cel puțin asta arată un studiu în domeniu.

Potrivit Dr. Thomas Boothby de la University of North Carolina aceste creaturi remarcabile sunt capabile să învie. Tardigradele trăiesc de obicei în locuri umede precum lacurile sau pe mușchii copacilor. Când mediul li se usucă, răspund printr-o stare specială de hibernare, în care rezistă decenii la rând fără hrană sau apă.

Tardigradele produc proteine speciale care ajută la acest proces. Pe măsură ce apa dispare, proteinele formează un fel de folie de sticlă ce protejează părți ale celulelor, care altfel ar fi avariate de absența apei. Sticla se dizolvă când apa revine, permițându-le tardigradelor să revină la starea inițială, spune Boothby. Aceste proteine sunt esențiale supraviețuirii tardigradelor în fața secetelor. Ele pot trăi și în frigul Antarcticii. Boothby, care este autorul principal al unei lucrări contestate luna trecută, lucrare care spunea că aproape o șesime din ADN-ul tardigradelor vine din alte surse, a putut obține aceleași proteine cu ajutorul tumorilor HeLa. În prezența umezelii, proteinele difuzate în celule se concentrează în anumite zone la uscare. El a sugerat că acestea au rol de protecție a celulei. Când proteinele au fost introduse în bacterii și drojdie, au prezentat aceleași calități în producere a sticlei care să protejeze organismele unicelulare împotrivă pierderii de apă.

Corpul acestor nevertebrate este alcătuit din 4 segmente și înzestrat cu 4 perechi de picioare nearticulate ce se termină cu gheare. Datorită dimensiunii, aparatul circulator și respirator lipsesc. Tardigradele sunt, probabil, cele mai rezistente vietăți cunoscute, fiind capabile să supraviețuiască unor condiții extreme care ar fi rapid fatale pentru aproape toate celelalte forme de viață cunoscute, cum ar fi expunerea la temperaturi extreme, presiuni extreme, privarea de aer, radiații, deshidratare și înfometare. Există aproximativ 1.150 de specii cunoscute care formează familia Tardigrada. S-au găst fosile de Tartigrade vechi 530 de milioane de ani, din perioada Cambrian, ceea ce ne arată încă o dată forța de supraviețuire a acestor mici și incredibile ființe.

sursa: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/tardigrades-turn-glass-when-dried-out/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii