Noutăți

Tarbos, prințul DAC care a devastat provincia romană DACIA la 60 de ani după Decebal

  •  
  •  
  •  

Articol publicat în revista ISTORIE INEDITĂ: “Istoria nu contenește să ne ofere surprize. Una dintre acestea are legătură cu Tarbos, conducătorul dacilor liberi, cel care se lupta cu armatele împăratului roman Marcus Aurelius. După anul 166, deci mult după moartea regelui Decebal, conflictul armat dintre dacii liberi și romani este unul deosebit de puternic, fiind atestat, pe lângă documentele scrise, și de săpăturile arheologice care evidențiază un atac devastator asupra Sarmisegetusei Ulpia Traiana.

Istorie inedita nr 2În lucrarea sa Dacia Liberă și Dacia Romană, C. Daicoviciu spune: „Generală și mult mai puternică decât precedentele răscoale a fost cea dintre anii 166 ‒ 180, în timpul războaielor marcomanice, când cete de răsculați și năvălitori sub conducerea unui prinț Tarbos pătrund adânc în provincie punând în pericol însăși capitala Daciei, Sarmisegetuza Ulpia Traiana.

Panica a fost uriaşă; tezaure cu monede ascunse, așezări și lucrări părăsite pe timp îndelungat (minele de la Roșia Montană), ruine și incendii indică gravitatea excepțională a situației pentru romani”.

Și dacă prima răscoală a dacilor din provincia romană Dacia a avut loc în anul 117, chiar anul morții împăratului Traian, perioada de un secol și jumătate de stăpânire romană la nordul Dunării avea să consemneze multe alte evenimente de acest fel, răscoalele și războaiele dacilor liberi (mai ales carpi și costoboci) împotriva Imperiului Roman fiind o constantă. Unul dintre aceste războaie este cel legat de numele prințului dac Tarbos, despre care v-am vorbit în acest articol. Nu a fost însă cel mai mare dintre cele din perioada post Decebal…

Suntem siguri că în viitor studiile istoricilor ne vor mai oferi astfel de surprize deosebit de interesante și vor aduce în prim-plan alte figuri de lideri și de eroi necunoscuți astăzi!

Comandă revista ISTORIE INEDITĂ pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

***

Pentru prima oară, acest prinț al dacilor liberi, Tarbos, devine personaj literar în lucrarea Marea Carte Cu Eroi, povestea păstrând, bineînțeles, un ton adecvat copiilor, fiind construită în mare parte ca o creație literară și nu ca un articol științific.”

Vasile Lupașc

Ilustrație cap de articol: Gabriel Tora

Marea carte cu Eroi poate fi comandată pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

marea_carte_cu_eroi1 (1)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Tarbos, prințul DAC care a devastat provincia romană DACIA la 60 de ani după Decebal

  1. Si care sunt sursele?sursele istorice? Daca nu le dati,articolul nu are niciun sens.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii