-->

Noutăți

Taj Mahal este un exemplu despre cât de mult își poate iubi un bărbat soția

Taj Mahalul este una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii cunoscute. Istoria acestei construcții adaugă suflet splendorii lui: un suflet plin de iubire, remușcări și din nou iubire. Taj Mahalul este un exemplu despre cât de mult își poate iubi un bărbat soția, încât chiar și după ce ea devine o amintire, el se asigură că amintirea ei nu va pieri niciodată. Acest bărbat a fost împăratul Shah Jahan, care era îndrăgostit până peste cap de Mumtaz Mahal, șotia lui dragă cu care s-a căsătorit în 1612.

Mumtaz Mahal a murit în 1631, în timp ce îi năștea împăratului al 14-lea copil. Împăratul a construit magnificul monument Taj Mahal în memoria ei. Construcția a început în 1631 și a durat aproximativ 22 de ani, iar meșterii au fost aduși de pe  întreg cuprinsul imperiului, dar și din Asia Centrala și din Iran.  A fost nevoie de 22000 de muncitori și de 1000 de elefanți.  Monumentul a fost construit în întregime din marmură albă, care a fost adusă din toata India și din Asia Centrala.

Taj-Mahal-wallpapers

Curând după terminarea Taj Mahalului, Shah Jahan a fost întemnițat în Agra Fort de către fiul lui, Aurangzeb. În final, Shah Jahan este înmormântat în mausoleu împreună cu șotia sa. Mai târziu, la sfârșitul secolului 19, viceregele britanic Curzon a comandat restaurarea Taj Mahalului, proiect care a fost terminat în 1908. Tot britanicii au fost cei care au furat pietrele prețioase și lapis lazuli de pe pereți, dar chiar și așa, Taj Mahalul atrage și astăzi turiști din întreaga lume.

0135539_coverage_1227680_TajMahal3d_cg_cov OzVvT9a taj4e

Traducerea și adaptarea, Ancuța Motoianu

Sursa: http://www.tajmahal.org.uk/

Sursa foto: www.amusingfun.com, www.thetattoohut.com, wallpapercave.com, www.santabanta.com, wallsdesk.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Taj Mahal este un exemplu despre cât de mult își poate iubi un bărbat soția

  1. Taj Mahal e orice, numai un exemplu de cat de mult si-a iubit un barbat sotia nu este. Fiindca daca ar fi iubit-o n-ar fi lasat-o sa fie o fabrica de copii (se stie ca la al n… puradel femeia decedeaza), dar a pus mai presus traditia lor, dupa care femeia e obligata sa nasca la nesfarsit, in ciuda faptului ca-si pierde viata, decat viata sotiei (apropo cate sotii mai avea ?) Tah Mahalul e o dovada de grandomanie (putere exterioara, ostentativa, ca sa compenseze lipsa fortei interioare) si oricum doar sahul n-a facut nici un efort personal pentru vreun banut din cei care s-au dus pe constructia aia.

  2. Cladirea este superba, povestea este frumoasa…Realitatea istorica este putin alta: musulmanii au avut prostul obicei sa transforme temple hinduse in mausolee ale familiilor regale. Taj Mahalul s-a descoperit ca a fost creat prin confiscarea si transformarea “templului alb” al lui Shiva, din Agra, in monument funerar pentru una din sotiile lui. Pe care a iubit-o foarte mult, intr-adevar, dar nu atat de mult incat sa nu se casatoreasca si cu sora ei, cand ea a mai imbatranit (sau, dupa alte cronici, dupa trecerea ei in lumea celor drepti)…
    Cred ca in viata de zi cu zi gasim povesti de iubire mai frumoase, cu adevarat… 🙂

  3. Superb!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii