Noutăți

Tagore – Nobelul pentru literatură „convertit” în artă

  •  
  •  
  •  

Cunoscut sub numele de Rabindranath Tagore, numele sau real fiind Rabindranâth Thâkur, scriitorul si filosoful indian din Bengal a fost onorat cu Premiul Nobel pentru literatura in anul 1913, insa nu foarte multi cunosc faptul ca el a fost foarte activ si in domeniul artelor, afirmându-se si ca pictor, muzician si coregraf. O afirmare remarcabila survenita, oarecum surprinzator, abia la vârsta de 67 de ani.

În pictura, Tagore a activat efectiv destul de scurt timp, astfel ca nu se poate face o delimitare a unor perioade distincte anume in creatiile sale. De aceea, temele abordate sunt cele care constituie repere in aceasta zona, având totusi „privilegiul” de a fi legate de celelalte spatii spirituale in care s-a afirmat autorul: maestru al armoniei cuvintelor si a muzicii, care a simtit nevoia de a produce imagini fara cuvinte.

Pictura sa, caracterizata in primul rând prin spontaneitate, este nascuta din reverii grafice care sugereaza stersaturile de pe un manuscris literar, libera de orice constrângeri tehnice. Daca Tagore vorbea despre acest aspect in termeni aplicabili picturii abstracte (ritm, combinari de linii si de culori), totusi creatiile sale plastice lasa la vedere subiecte perfect identificabile…

Citește mai mult: Magazin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii