Noutăți

Svastica pe ceramica geto-dacică de acum 2.000 de ani. Galerie foto

 •  
 •  
 •  

Cunoscut în special din imagini asociate nazismului, simbolul solar al roții în mișcare, numit în perioada modernă SVASTICĂ, are o poveste fascinantă: îl găsim acum 7.500 de ani pe teritoriul României – în cultura Turdaș Vinca din care fac parte și Tăblițele de la Tărtăria, pe ceramica cucuteniană de acum 6.000-7.000 de ani, la geto-daci, acum 2.000 de ani sau mai mult, pe mormântul uneia dintre soțiile lui Ștefan cel Mare, pe coroana reginei Maria a României, dar și în modelele de pe costumele populare românești…

Plecat astă vară pe teren, pentru a realiza o serie de filmări, am descoperit, cu surprindere și bucurie, două vase ceramice geto-dacice care conțin acest simbol solar, în muzeul de istorie al orașului Drăgănești-Olt. Și cum nu puteam rata un astfel de moment, acestea au fost filmate și fotografiate, iar astăzi vi le arăt, pentru că merită.

Cu această ocazie, vă invit să vedeți sau să revedeți și un fragment din filmul documentar FABULOASA ISTORIE STRĂVECHE DIN CARPAȚI, în care este prezentată, pe scurt, o istorie a evoluției svasticii pe teritoriul României dar și în restul lumii.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

CERAMICA DACICA DRAGANESTI 1

CERAMICA DACICA DRAGANESTI 2

CERAMICA DACICA DRAGANESTI 3

CERAMICA DACICA DRAGANESTI 5

Evoluția svasticii pe teritoriul României


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

9 Comments on Svastica pe ceramica geto-dacică de acum 2.000 de ani. Galerie foto

 1. Acesta este un simbol solar. Reprezinta energia vietii, a regenerarii.
  Nazistii au corupt semnificatia acestui simbol. Dar, la tara inca i se mai zice soarele, ori soarele de primavara.

 2. maria ungureanu // 2 ianuarie 2016 at 13:28 // Răspunde

  Buna ziua dl. Roxin, zvastica este un simbol vechi solar, cu doua sensuri, cel cu bratele in sensul levogir, adica invers acelor ceasornicului este cel benefic si puternic, cel folosit cu sensul dextrogir, adica in sensul acelor ceasornicului este cel malefic si daunator, oriunde ar fi el folosit , pe obiecte , bijuterii vase , drapele etc. la fel cum se foloseste si crucea cu virful in sus , benefic si cu virful in jos , malefic, deci mare atentie cum o punem , o zi placuta Maria

  • Daniel Roxin // 2 ianuarie 2016 at 14:38 // Răspunde

   Gresiti. Nu e vorba de bine si rau ci de feminin-masculin, yin-yang, solar-lunar, centripet-centrifug…

   • Directia de rotatie reprezinta curgerea timpului.

    La budhisti curgerea este fireasca, la crestini curgerea este inversa si semnifica rascumpararea timpului.
    Biserica se inconjoara numai in sensul invers acelor de ceasornic, efort, agitatie, pentru a rascumpara vremea/timpul.
    Bushistii inconjoara templele numai in sensul acelor de ceasornic, curgerea naturala, fara zbucium, dar si directia mortii.

    Miscarea Falung Gong foloseste ambele tipuri de zvastica, si rotatia energetica, prin asocierea cu masculin si feminin.

 3. Nicolette Orghidan // 3 august 2016 at 19:08 // Răspunde

  F. f. interesant acest material. Da, știam ceva despre confiscarea (dacă-i putem spune așa!) a acestui semn geto-dacic, simbolul solar al roții în mișcare și dacă este mișcare, se înantează și dacă se înaintează se progresează și dacă se progresează, se evolează spre o etapă superioară a societățiii existente acestei culturi, spuneam deci, a confiscării de către nsaziști a acestui simbol.Cine știe, or fi vrut să dea mai mare…„greutate” acțiunilor diabolice pe care le-au săvârșit de-a lungul atâtor ani. E bine că se fac cunoscute aceste insemne istorice, aceste culturi care au existat de milenii pe teritoriul țării noastre, doar că schimbarea sensului desenului poate reprezenta ceva malefic. Ceea ce de fapt a fost nazismul pentru întreaga omenire.

  • Nu e simbol geto-dac pur. Inca din neolitic il intalnim la chinezi si indieni, din a caror limba, sanscrita, vine numele si in care insemna “bunastare”, “noroc”. In 2008 , in Israel, s-a semnat un protocol intre rabinul sef si un reprezentant al hinduismului, prin care se recunoaste svastica drept simbol al hinduismului si se precizeaza ca folosirea ei de catre nazisti a fost improprie.

   • Daniel Roxin // 11 mai 2017 at 15:15 // Răspunde

    Svastica apare pe teritoriul Romaniei acum 7.500 de ani, in cultura Turdas, iar apoi ]n cultura Cucuteni,acum 6.500-7.000 de ani. Deci…

 4. The earliest swastika ever found was uncovered in Mezine, Ukraine, carved on an ivory figurine, which dates an incredible 12,000 years, – Semnul Apartine Europei – Si nemtii aveau tot dreptul sa-l foloseasca. Steaua cu 6 colturi confiscata de khazari, a fost gasita la Sinca Veche incadrand un yin/yang (VANDALIZAT imediat dupa aparitia pozelor pe net)! . Aici un film despre falsificarea istoriei, copierea directa a unor dinastii scrise in alte limbi si/sau alte epoci, ANTE-datarea documente pana la 1200 de ani (ex: Sf Stefan al Moldovei copiat de khazarii magiari) https://www.youtube.com/watch?v=TbQMplPvA7k

 5. PINTILIE STEFAN CRISTIAN // 3 august 2019 at 20:53 // Răspunde

  Simbolistica svasticii a fost legată de mișcarea corpurilor cerești numai după Potop. Înainte de Potop, svastica a reprezentat vârtejul energiei germinative a Marii Zeiţe (Mama Glie, Geea).
  https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/3-1-1-3-3-svastica—vartejul-germinativ-al-marii-zeite

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii