Cunoaste lumea

Noutăți

Surprize istorice: Istoricul bizantin Laonic Chalcocondil (sec XV) ne vorbește despre DACII… din vremea lui

  •  
  •  
  •  

Iată ce scria despre daci, acum 550 de ani, Laonic Chalcocondil, un istoric bizantin contemporan cu Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare:

„Este acest neam, dacii, viteaz în ale războiului și are o organizație cu legi nu prea bune; locuiește prin sate și e aplecat spre o viață mai mult păstorească.

Țara lor începând din Ardeal, Dacia peonilor, se întinde până la Marea Neagră. Întinzându-se spre mare, are de-a dreapta fluviul Istru, iar la stânga țara așa-numită Bogdania. De Peonodacia îi desparte un munte ce se întinde mult, numit al Brașovului.

(…)

Dacii însă au un grai asemănător cu al italienilor, dar stricat întru atâta și deosebit, încât italienii greu înțeleg ceva, când vorbele nu sunt exprimate deslușit, încât să prindă înțelesul, ce ar putea să spună.

laonic-chalcocondil

(…)

Mai pe urmă totuși (Baiazid) trimițând armate în Peonia (Ungaria) și Peonodacia (Transilvania), a jefuit țările. După ce însă a mai trecut un timp, a pornit cu război asupra dacilor și a lui Mircea, domnul dacilor, învingându-l, că a fost pricina războiului și că a mers cu peonii la luptă în contra lui.” (Expuneri istorice / Laonic Chalcocondil)

Sursa citate: Tiparituriromanesti.wordpres.com

În concluzie, citatele de mai sus pun în evidență cu claritate  continuitătea noastră pe aceste meleaguri… Și ele reprezintă doar o mică parte dintre probele acestei continuități!

Daniel Roxin

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

6 Comments on Surprize istorice: Istoricul bizantin Laonic Chalcocondil (sec XV) ne vorbește despre DACII… din vremea lui

  1. cetățeanul tulburat // 22 iunie 2016 at 17:34 // Răspunde

    Și din Dacia…Cum s-a ajuns la numele de România?! Eu cred că e o verigă lipsă undeva și cineva a luat-o și o ține foarte bine ascunsă!

  2. Revolutia pasoptista 1848 – o manevra deghizata in revolutie de a sterge identitatea nationala.

  3. este simplu, masonii. ca sa nu avem putere. cand au vazut ca totusi localnicii care jucau Hora Unirii strigând „Traiasca Dacia” au reusit, i-au zis tarii nou formate România, ca sa uitam de daci. O parte importanta din puterea noastra de viata vine prin cai („fire”) energetice, un fel de izvoare, care se trag de la inaintasii nostri. (citeste cu atentie porunca a 5-a: „Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa fii binecuvântat si sa traiesti zile multe pe acest pamânt”)
    Inchipuieti un parinte care are grija de copilul lui, dar copilul acesta isi schimba numele si nu mai vrea sa stie de acesta, si crede ca alte persoane sunt parintii lui. ce va face acest parinte? il va iubi, dar cam in lipsa. Va primi copilul de la parintele fals energia de viata care vine de la un parinte? aiurea, firul lui energetic, izvorul lui, era in alta parte.

  4. cetățeanul tulburat // 23 iunie 2016 at 21:25 // Răspunde

    Toată istoria noastră e o făcătură, vă dau câteva indicii și gândiți-vă la ele…și bineînțeles cercetați cum puteți,
    adică feriți-vă de informații false…
    1. Dacă Anno Domini a fost inventat în anul 525 și pus în aplicare prin 800, iar populația europei folosea calendarul Julian „inventat” de Iulius Cezar în 45 îen. Cum de a ajuns acest tâlhar să inventeze un calendar după care se tine toată planeta?
    2. De ce a început calendarul tocmai în 45 îen?
    3. De ce grecii care erau contemporani cu Cezar, au căzut la învoială cu el, că și ei se gândeau la un calendar asemănător cu al lui…și nu l-au inventat matematicienii, filozofii arhicunoscuți de întreaga planetă, cu sute de ani înaintea lui Cezar?!

    Asta denotă că, în lumea antică înainte de Cezar, nu se măsura timpul în nici un fel!!!

    Atunci de unde avem certitudine că tot ce este scris în istoria antică, are acea dată?!
    Practic faraonii nu măsurau timpul…iar locația care o știm noi azi, nu se numea egipt… și mă întreb de ce trebuie eu să cred că ei ar fi existat în urmă cu 5 mii de ani?! Când ai noștri istorici nu cunosc exact data de naștere sau al trecerii în neființă a lui Thales, Platon, Herodot…etc., care au trăit 3000 de ani după faraoni?!

  5. Ion Logofatu // 30 iulie 2017 at 21:40 // Răspunde

    Nu prea inteleg cum prezentati asa material produs de un istoric grec si editat de o casa de publicatie latina? Atentie mare la darurile facute de la Greci si Calul Troian?? Poate ca nu doriti sa intrati in polemica cu Patriarhia sau Mitropolia pe motive religioase? Dar Vechiul Testament este editat de catre teology greci, in special Cartea profetului Daniel – vezi ordinea imperiilor?? Si cartea Esterei este special discutat de „dusmanul evreilor” Aman – un macedonean, ajuns prim ministru? Acum daca facem aluzie la Helenismul si influenta sa asupra culturi Iudaice, intram pe teren minat. Deoarece ajungem sa aflam de scandalul produs de Abram cu trecerea de la politeism la monoteism si lupta milenara dintre fii sai Ismael si Isaac.. unde mai sta/apare si Crestinismul?? Fara promovarea Crestinismului nu se putea cunoaste despre Iudaism? Toate devin taine cind intri in amanunte si ai de a face cu „calugari greci”, isi pierd piinea si sutanele si averile minastiresti; atunci cind le aduci aminte de zeciuiala si impozitele bisericesti, care nu se „luau cu binisorul” in trecut?? majoritatea razboaielor aveau si ceva fanatism religios alaturi de lacomia dupa putere, si autoritate.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii