-->

Noutăți

Super-roboții care pot tracta de până la 2000 de ori și pot ridica de până la 100 de ori propria greutate. (video)

“Esențele tari se țin în sticluțe mici”! Este o afirmație cât se poate de adevărată dacă studiem acești mici robiți creați de inginerii de la Universitatea Stanford din California. Un robot cântărește doar 12 grame, însă poate trage după el obiecte care cântăresc de până la 2000 de ori propria greutate și poate ridica până la 100 de ori propria greutate. Pentru a avea o reprezentare, imaginați-vă că un bărbat de 85 de km ar trage după el o balenă albastră (care ajunge până la 170 de tone în greutate) sau ar ridica deasupra capului doi elefanți mai mici, și atunci veți avea o reprezentare a raportului greutate – forță al acestor roboți…

Robotul, numit MicroTug, a fost inspirat din natură, picioarele acestuia fiind modelate după cele ale furnicilor, iar secretul unei puteri atât de mari se se află în adezivii de pe picioarele sale. Adezivii sunt acoperiți cu vârfuri mici de cauciuc care se fixează ferm pe suprafața pe care robotul se deplasează, mărindu-i astfel forța de tractare și de ridicare.

Robotul este echipat cu un troliu, un cablu, un cârlig și folosește un motor încorporat pentru a trage obiectul, iar cercetătorii au folosit imprimante 3D pentru a produce piesele necesare asamblării sale. Costul de producție al robotului este de 20 de dolari. Echipa din spatele proiectului susține că lucrează la o modalitate de a crea roboți mai mari, cu o forță similară. În viitor, cei de la Universitatea Stanford speră ca acești roboți să fie folosiți în fabrici și pe șantiere, pentru a căra diverse lucruri sau în misiuni de salvare, fiind ideali pentru îndepărtarea rămășițelor clădirilor prăbușite la cutremure.

sursa: https://www.newscientist.com/article/dn27413-tiny-robots-climb-walls-carrying-more-than-100-times-their-weight/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii