Noutăți

Suntem invadaţi de LED-uri. Cum ne afectează viaţa lumina lor?

  •  
  •  
  •  

Lumina albastră emisă de LED-uri, omniprezentă astăzi în mediul modern de viaţă, ne oboseşte, nu ne lasă să dormim noaptea şi chiar ne compromite sănătatea ochilor, arată studiile.

Economice datorită faptului că au un consum energetic mic şi că au o durată mare de viaţă, diodele emiţătoare de lumină (Light-Emitting Diode – LED) sunt folosite peste tot astăzi: la iluminatul caselor noastre, la locul de muncă, în centrele comerciale, la iluminatul stradal, la farurile maşinilor şi, desigur, la ecranele televizoarelor, computerelor, telefoanelor inteligente.

Lumina emisă de aceste diode este albastră artificială, o componentă a luminii albe cum este cea emisă de soare sau de un bec clasic şi care este compusă din culorile curcubeului. Numai că lumina albastră emisă de LED este mult mai puternică decât ultravioletele şi mai încărcată cu energie decât lumina naturală.

Spre exemplu, iluminarea cu LED este de până la 1.000 de ori mai puternică decât o iluminare clasică (cu halogen sau cu becuri economice).

Care sunt riscurile luminii albastre asupra sănătăţii?

Agenţia naţională pentru siguranţa alimentară, a mediului şi a muncii din Franţa (Anses) are în derulare un studiu privind riscurile asociate expunerii prelungite, zi de zi, la lumina albastră. În raportul lor din 2010 se preciza că nu există încă suficiente date pentru recomandarea de interzicere a LED-urilor.

Totuşi, la nivel mondial există mai multe studii care arată că utilizarea ecranelor telefoanelor inteligente, tabletelor, computerelor şi televizoarelor mai ales seara dă peste cap întreg ritmul organismului. Mai exact, dacă ne expunem la lumina albastră înainte de culcare, nu reuşim să adormim, iar când, în sfârşit, reuşim, avem un somn agitat, neodihnitor.

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii