Noutăți

Suntem cu toții niște computere? Inginerii MIT au reușit să facă un upgrade la un PC prin introducerea unui virus biologic în acesta

Oamenii de știință de la MIT și Universitatea de Tehnologie și Design din Singapore au descoperit un nou truc prin care ne pot face calculatoare să lucreze mai repede, să devină mai performante. Cheia este utilizarea unui virus biologic în construcţia memoriilor și a HDD-urilor pentru PC-uri.

Memoria cu schimbare de fază (Phase Change Memory – PCM), sau PRAM, este o memorie nevolatilă, mult mai rapidă decât memoria flash. Folosirea unui virus numit bacteriofag M13 pentru a produce acest tip de memorie poate mări viteza de transfer a datelor în sistemele de memorie cu schimbare de fază.

Problema pe care acești viruși o rezolvă provine din modul în care memoria este transferată într-un computer. Mutarea datelor de la memoria RAM de mare viteză, dar tranzitorie, la stocarea permanentă pe un hard disk, îi poate lua unui computer câteva milisecunde. Înlocuirea sistemului de memorie din două părți cu un singur tip de stocare numit “memorare în fază” ar reduce acest timp la aproximativ zece nanosecunde.

Totuși, până acum, procesul de fabricaţie a memoriilor cu schimbare de fază a avut o mare problemă. Potrivit dezvoltatorilor acestor tipuri de memorie, în momentul producerii lor se ating temperaturi ridicate care pot provoca distrugerea antimonidului de galiu, unul dintre materialele de bază folosite în construcţie.

Asta până acum, pentru că cei de la MIT împreună cu celelalte echipe implicate în proiect au reuşit să utilizeze antimonidul de galiu sub formă de nanofire cu ajutorul virusului bacteriofag M13, care a permis gruparea antimonidului de galiu în această formă la o temperatură mult mai mică.
Bineînțeles, acest tip de tehnologie se află încă în stadiul de cercetare însă, cine știe, în viitor această descoperire s-ar putea dovedi esențială pentru a progresul tehnologic.

sursa: https://www.sciencealert.com/mit-scientists-used-a-biological-virus-to-make-faster-computers?perpetual=yes&limitstart=1

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii