Noutăți

Sunt oamenii conștienți după moarte? Cercetător: Momentul în care inima încetează să mai bată nu reprezintă decât moartea din punct de vedere „tehnic” al acelui om

  •  
  •  
  •  

Dorința de a afla ce se află dincolo, după moarte, îi împinge pe cinci studenți la medicină să efectueze un experiment mai puțin obișnuit. Aceștia își opresc intenționat inima pentru a experimenta “viața de apoi”.  Totul se întâmplă în noul thriller “Flatliners” produs de cei de la Sony Pictures, film care a apărut în această toamnă pe marile ecrane. Deși filmul ar putea părea un SF, ei bine nu este tocmai așa. Ce se întâmplă cu adevărat în corp și creier în momentele de după un stop cardiac? Potrivit lui Sam Parnia, director de cercetare la Școala de Medicină NYU Langone din New York, în marea majoritate a cazurilor doctorii definesc moartea, din punct de vedere medical, de îndată ce inima se oprește să bată.

“Din punct de vedere tehnic, așa se stabilește momentul morții: totul se bazează pe momentul în care inima se oprește”, a explicat Parnia.

Odată ce se întâmplă acest lucru, sângele se oprește să mai alimenteze creierul, ceea ce înseamnă că funcția acestuia se oprește “aproape instantaneu” și toate informațiile se pierd. Cortexul cerebral, responsabil gândirea, încetinește și undele creierului nu mai sunt vizibile pe un monitor electric. Aceasta inițiază o reacție în lanț a proceselor celulare, care în cele din urmă au ca rezultat moartea celulelor cerebrale, dar acest lucru poate dura câteva ore după ce inima s-a oprit, spune cercetătorul.

Parnia subliniază că, în prima fază a morții, persoana poate trăi în continuare o formă de conștiință. O dovadă a acestui fapt ar fi în cazurile în care, după ce inima s-a oprit și în scurt timp a revenit la funcția sa, pacienții vor putea descrie cu exactitate ceea ce se întâmpla în jurul lor în acel moment: medici și asistente medicale, cuvintele pe care le schimbă între ele, etc. Acestea sunt povestiri confirmate ulterior de către personalul medical prezent la fața locului, care au fost surprinși să audă că pacienții lor, care erau morți din punct de vedere tehnic, își amintesc toate aceste detalii.

Totuși spre deosebire de povestea filmului mai sus amintit, Parnia susține că resuscitarea ulterioară nu este tocmai atât de usoară: “În lumea reală, un bilet de întoarcere de la moarte nu se dobândește atât de ușor. Însă, cei care au parte de o a doua șansă vor avea cu siguranță o nouă perspectivă asupra vieții. Oamenii care au avut aceste experiențe profunde se pot întoarce mult mai altruiști, mai angajați să-i ajute pe alții. Ei găsesc o nouă semnificație a vieții, având o întâlnire cu moartea”.

Courtney (Ellen Page) in Columbia Pictures' FLATLINERS.

Courtney (Ellen Page) in Columbia Pictures’ FLATLINERS.

https://www.livescience.com/60593-flatliners-movie-death-resuscitation.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Sunt oamenii conștienți după moarte? Cercetător: Momentul în care inima încetează să mai bată nu reprezintă decât moartea din punct de vedere „tehnic” al acelui om

  1. Un articol care spune exact nimic si mai mult, jigneste inteligenta oricui cu doi neuroni in cap.

  2. Noi suntem o particica a universului,considerat,o parte fizica,una informationala si o bariera,care le tine legate;sablonul!Pentru a putea parasi partea fizica informatia trebuie sa indeplineasca o conditie minima si aici intervine ,,contradictia de semn”.In mod normal nu se moare asa usor!Trebuie ca parte fizica sa nu mai corespunda(leziuni grave),sau informatia sa nu mai corespunde(ce dreq se intimpla cu asta?totul este curat ,pare normal,dar moare!).Interpretarea(cred corecta) a unei imagini,alternanta pozitiv negativ,in urma unei traume care nu are impact major sau blocare voita sau din intimplare a unor functii,informatia poate fi proiectata in imediata vecinatate a intregului(se percepe ceea ce se intimpla imprejur sau imprejurul unor evenimente cunoscute).Dar mai exista ceva!Fara a pierde legatura cu intregul,informatia este proiectata altundeva,percepind timpul ca o masura a instabilitatii universului.Acele amintiri despre viitor,neclare!Normal,de invatat, invatam impreuna!La cunoastere ajungem singuri,a dreq de singuri!Vrei sa stii?Cercul imaginilor este solutia,le iei separat apoi le combini!Amuzant!Aceste lucruri nu se vor termina niciodata(soarele de la Sarmisegetuza,nu este un simplu ,,soare”!Pe masura ce lucrurile se simplifica,nu mai ai nevoie de anumite cunostinte!).Inducerea mortii clinice nu va da nici un rezultat,este un pericol,,seki,sinuciderea interzisa”,nu ti-ai dus rolul la final,traim mai departe prin urmasii nostrii si informatia trebuie transmisa lor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii