Noutăți

Sunt înlocuitorii vegetali ai laptelui periculoși pentru sănătatea bebelușilor? Ce spun specialiștii…

Soia, migdale, orez, cocos. Băuturile făcute din aceste vegetale sunt din ce în ce mai populare. Unii le aleg pentru a înlocui laptele. Dar eu ele, oare, beneficii pentru sănătate? 

De mai mulți ani, băuturile vegetale și-au făcut apariția în meniul românilor. Pe bază de migdale, orez sau soia sunt, mai ales în perioadele de post, înlocuitoarele tradiționalului lapte de vacă.

Persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergice la produsele lactate sunt fericite că s-au inventat aceste băuturi pe bază de plante. Și totuși, ele nu sunt lapte și nu au în comun cu laptele decât culoarea. Iar atunci când vorbim de copii, există și un pericol.

În Franța, de pildă, au fost înregistrate mai multe decese în rândul copiilor care au fost alimentați exclusiv cu înlocuitori ai laptelui pe bază de produse vegetale. E vorba de nou-născuți, care prezentau carențe serioase de anumiți nutrienți.

Medicii îi avertizează pe părinți că este periculos să-și hrănească bebelușii cu aceste produse vegetale. În cazul copiilor, perioada de la naștere până la vârsta de un an este caracterizată de o fază de creștere rapidă, deosebit de importantă. Greutatea copilului crește de trei ori în acest timp, înălțimea i se dublează, iar creierul trece de la o greutate de 300-400 de grame la peste un kilogram.

În schimb, în cazul adulților nu sunt restricții pentru înlocuitorii vegetali ai laptelui.  Dimpotrivă, pot aduce variație în alimentația noastră, așa cum variem fructele pe care le consumăm. Fiecare sortiment are nutrienții lui.

Însă nu trebuie să credem că un pahar cu lapte poate fi înlocuit de aceste băuturi vegetale.

Citește mai mult: Digi 24


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii