Noutăți

Sunetele de pe Jupiter. Fascinantele semnale radio captate de sonda Juno

  •  
  •  
  •  

În data de 4 iulie 2016, sonda Juno a celor de la NASA a intrat în zona orbitei planetei Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, după o călătorie ce a durat mai bine de 5 ani. Sonda utilizează doar energie solară iar principala sa misiune va fi cea de cercetare a straturile plantei Jupiter, în încercarea de a descoperi dinamica şi adâncimea planetei. Se estimează că Jupiter are un diametru de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, o masă de 318 ori mai mare și un volum de 1300 ori mai mare. Atmosfera planetei este formată în proporție de peste 86% din hidrogen și în proporție de 14% din heliu.

Însă, cu câteva zile înainte ca Juno să reducă viteza pentru a intra în atmosfera extraterestră, mai exact în data de 24 iunie, nava a început să capteze mai multe semnale radio extraordinare, despre care oamenii de știință cred că sunt făcute de câmpul magnetic al lui Jupiter. Cei de la NASA numesc fenomenul „arc de șoc astronomic”, care apare ca rezultat al interacțiunii dintre câmpul magnetic al unui obiect ceresc și plasma vântului solar. Vântul solar este cauzat de particulele formate din electroni și protoni cu energia de 1,5 – 10 keV, emise de atmosfera superioară a Soarelui. Aceste particule pot scăpa de gravitația soarelui datorită energiei lor cinetice mari și temperaturii înalte a coronei. Astfel spus, la viteze supersonice, aceste particule intră în contact cu câmpul magnetic, dând naștere la sunete stranii, “extraterestre”.

Sunetul înregistrat de Juno a durat aproximativ 2 ore, timp în care sonda se deplasa cu o viteză de aproximativ 241.000 km / h. Aceasta va sta pe orbita lui Jupiter timp de 20 de luni. Misiunea a costat 1,1 miliarde dolari, iar fondurile au fost alocate de către guvernul american.

sursa: ancient-code.com

sursa: nasa.gov

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Sunetele de pe Jupiter. Fascinantele semnale radio captate de sonda Juno

  1. Ma rog,poate mai invata ceva..oricum cheltuiesc resursele.. si ai mai bine sa le cheltuiasca ascultind muzica spatiala sau holbindu-se prin aceasta nisa a universului decit sa aiba idei ciudate.Nu suntem singuri, dar daca unul dintre dvs ati fi regula suprema,ati crea un univers care se misca dupa reguli clare de atractie si respingere dar si altceva care cum se vad cum sar unul in gitul celuilalt,nu i-ati pune in niste nise separate de niste bariere;D,2D,3D,4D…care sa-i impiedice pe babuinii spatiali sa ajunga unul la celalat?Daca tinem cont de spusele paleoastronauticii si zeii si ingerii s-au batut intre ei(probabil n-au stiut care rasa este mai buna) apoi au cazut la pace(da-i dracu’ca-s toti la fel)insa ne-au invatat ca se poate…mere,pere, prune suntem toti fructe asa ca ne batem in famile,nu cu strainii.Mai grav ar fi un caft generalizat.Sper totusi sa nu incerce sa iasa de aici prin vreo gaura neagra,ca numa’un narod ar incerca sa iasa din casa prin sifonul chiuvetei sau prin WC…Am ajunge in canal si…pa!

  2. Ioan-marcu // 7 iulie 2016 at 18:31 // Răspunde

    Interesant

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii