Noutăți

Suedezii au reușit să creeze “lemnul transparent”. Va fi folosit în tâmplarie și în producerea de celule solare

  •  
  •  
  •  

În ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, lemnul rămâne unul dintre cele mai fiabile și utilizate materiale de construcții. Lemnul este rezistent, ieftin și un foarte bun izolator. Însă asta nu e tot… Oamenii de știință din Suedia au reușit să creeze un tip de lemn cu o proprietate inedită; acesta este complet transparent.

“Lemnul transparent” a fost creat prin striparea ligninei, o fibră care se găsește în ţesuturile lemnului, și amestecarea ulterioară cu un polimer transparent, numit metacrilat de metil prepolimerizat (PMMA). Prin îmbinarea ligninei cu polimerul transparent, suedezii au reușit să modifice indicele de refracție a produsului obținut și să permită trecerea luminii prin acesta, într-un procent de până la 85 %.

“Lemnul transparent este un material bun pentru celulele solare, este low-cost, ușor accesibil și totodată o resursă regenerabilă, a declarat cercetătorul Lars Beglund de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm.

lemn

Echipa lucrează acum la extinderea procesului de fabricație pentru a-l face și mai ușor de produs, comercializat și utilizat pe scară mai largă în domeniul construcțiilor. Datorita porozităţii sale, lemnul este un conductor slab de căldură, prin urmare este foarte potrivit ca izolare termică. Molidul are o conductivitate termica de 0.22 W / mK (pentru comparaţie, betonul are 0,69 W / mK), iar placile izolatoare – 0.14 W / mK sau mai mică. Plăcile aglomerate poroase ajung la 0.05 W / mK.

Conductibilitate termică creşte cu conţinutul de umiditate şi densitatea materialului. Capacitatea termică este la lemn de aproximativ 4 ori mai mare decât la fier. Expansiunea termică poate fi neglijată în practică la lemn, deoarece aceasta va fi compensată de contracţie la uscare.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii