Noutăți

Sub un imens ghețar al Antarcticii a fost efectuată o descoperire neașteptată. Despre ce este vorba?

  •  
  •  
  •  

În Antarctica, Pine Island este ghețarul a cărui viteză de topire este cea mai mare. Imensa masă de gheață aproape că se topește văzând cu ochii. Un sfert din pierderile de gheață ale Antarcticii se produc la acest ghețar colosal.

Topirea accelerată a ghețarului Pine Island a fost pusă, așa cum era de așteptat, pe seama încălzirii globale. Însă, dacă numai aceasta ar fi fost cauza, Pine Island ar fi trebuit să se topească la fel de încet precum restul ghețurilor antarctice.

Topirea accelerată a ghețarului Pine Island a rămas, multă vreme, un mister. Un fenomen cu origini necunoscute. Dar, de curând, vălul misterul a fost înlăturat. În urma analizării mostrelor de apă preluate din zona banchizei antarctice de vest, din care face parte și ghețarul Pine Island, a fost descoperită o gigantică sursă de căldură… existentă în subteran.

Existența acestei surse colosale de căldură reprezintă factorul în baza căruia va putea fi prognozată evoluția viitoare a ghețurilor antarctice din zona banchizei de vest. Totuși, puternica sursă de căldură, care are origini vulcanice, este foarte imprevizibilă.

Actualmente, așa cum arată oceanograful Brice Loose, de la Universitatea Rhode Island, este greu de stabilit modul în care este distribuită căldura provenită din subteran, felul în care această căldură se disipă în stratul de gheață de deasupra, provocându-i topirea.

Este foarte important, pentru omenire, să fie stabilită viteza de topire a ghețurilor antarctice. Aceasta deoarece evoluția procesului de topire influențează în mod direct creșterea nivelului apelor din Oceanul Planetar.

Anul trecut, din ghețarul Pine Island s-a desprins un bloc de gheață formidabil, de patru ori mai mare decât insula Manhattan. Activitatea vulcanică intensă din subsol a fost deconspirată, ulterior, de către concentrația ridicată de heliu-3 existentă în apele din regiune, după cum se arată în Nature Communications.

În urma noii descoperiri va trebui să fie refăcute în integralitate prognozele legate de viteza de topire a ghețurilor antarctice. Trebuie spus, în acest context, că numai topirea ghețarului Pine Island ar putea duce la creșterea cu 50 de centimetri a nivelului Oceanului Planetar.

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii