Noutăți

SUA vor livra către Ucraina teribilele rachete anti-tanc de tip Javelin. Vizate sunt… tancurile Rusiei!

  •  
  •  
  •  

In SUA s-a aprobat livrarea – contra cost – a puternicelor rachete Javelin, către Ucraina. Rachetele Javelin sunt unele dintre cele mai puternice rachete anti-tanc produse vreodată. Datorită acestora, armata ucraineană își va îmbunătăți cu mult capacitatea defensivă față de Rusia – care, după cum se știe, dispune de un număr enorm de tancuri.

Sistemele Javelin au fost proiectate pentru a reprezenta rachetele standard anti-tanc cu rază medie de acțiune ale forțelor armate americane. Sunt rachete ce s-au bucurat de un mare succes în teatrele de operațiuni și reprezintă unele dintre cele mai utilizate rachete anti-tanc ale perioadei de după Războiul Rece.

Rachetele de acest tip sunt menite să distrugă atât tancurile, cât și vehiculele blindate, structurile fortificate și chiar elicopterele. Javelin este un sistem din două părți: o unitate reutilizabilă de lansare a comenzii (CLU) și un container de rachete – de unică folosință.

Racheta dispune de o funcție de auto-orientare, un sistem „trage și uită” care permite echipei de lansare să se deplaseze într-o nouă poziție de tragere, chiar în timp ce racheta se află în aer. Javelin dispune de două focoase, una mai mică pentru a distruge blindajul reactiv al tancului vizat și una mai mare, pentru nimici blindajul propriu zis al acestuia.

Javelin are efecte de nimicire mai puternice decât rachetele antitanc mai mari. Unele rachete, cum ar sistemul Dragon, sunt mai puțin fiabile, sunt mai lente, au o rază de acțiune mai scurtă și nu fac față la fel de bine unui blindaj reactiv.

tancuri rusesti

Rusia dispune de o puternică „flotă” de tancuri. Are peste 20.200 de tancuri (mai multe decât SUA, China și India la un loc), la care se adaugă peste 31.200 de vehicule blindate. Multe dintre tancurile rusești sunt de tip T-72 recondiționate, aduse la standardul T-72B3. Acestea din urmă, alături de tancurile T-80 și T-90 au fost folosite în operațiunile de suport derulate la anexarea Crimeei. Pe de altă parte, Ucraina deține peste 2.400 de tancuri.

Sistemul Javelin oferă posibilitatea distrugerii unui tanc dintr-o singură lovitură iar raza lungă de acțiune și puterea de distrugere a acestor rachete pot ține tancurile adversarului la o distanță sigură, ceea ce le va diminua eficiența, ca arme de atac. Rămâne de văzut ce consecințe va avea înzestrarea armatei Ucrainei cu puternicele sisteme Javelin și ce va face Rusia pentru a compensa înarmarea ucrainienilor cu aceste rachete.

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on SUA vor livra către Ucraina teribilele rachete anti-tanc de tip Javelin. Vizate sunt… tancurile Rusiei!

  1. Apai,sunt niste marfuri si trebuiesc vindute cuiva!Si chiar asa,nu poti sa sari la un tanc cu o pusca de vinatoare ,ca doar nu-i mistret!Problema-i ca si tancurile acum se apara aproape singure;de la blindajul reactiv conectat cu senzori si sistem de calcul,detonind una sau mai multe incarcaturi la o distanta optima,distrugind sau deviind arma,senzori speciali de miscare;toate armele se indreapta automat in directia sesizarii unei miscari (s-ar putea sa nu ai timp sa apesi pe declansator-este de-al tau?Ghinion!),Sistemele de incarcare automata si selectiva;o sa primesti tot tacimul intr-un timp record:)).Nu numai robotii industriali invata.Si armele invata!Nu este departe razboiasul in care sistemul de detectie nu a tratat o racheta ca ,,amic”,ci nu recunostea arma in sine si pina au restartat sistemul ,au incasat-o!Asta este!Experimente in conditii reale spre bucuria si multumirea tuturor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii