Noutăți

SUA i-au ajutat pe iranieni să-și dezvolte programul nuclear, până în 1979. Acum le impune sancțiuni pentru că nu renunță la acesta…

De câteva decenii, Statele Unite încearcă să împiedice Iranul să dezvolte arme nucleare. Însă, ca o ironie a sorții, motivul pentru care Iranul are astăzi tehnologia necesară construirii acestor arme de distrugere în masă se datorează în primul rând SUA care le-au oferit iranienilor, între 1957 și 1979, asistență în dezvoltarea tehnologiei nucleare, în cadrul unei program cunoscut sub numele “Atomii pentru pace”.

Numele strategiei provine de la discursul “Atomii pentru pace” al lui Dwight Eisenhower, rostit în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite din 1953. Acesta a sugerat că promovarea utilizării non-militare a tehnologiei nucleare ar putea descuraja țările să-l folosească pentru a crea arme nucleare, sau “Atomii pentru război”.

A existat și o altă dimensiune a strategiei “Atomilor pentru pace”, mai puțin pașniă. Statele Unite au considerat că furnizarea către alte țări a tehnologiei este de ajuns pentru crearea de noi alianțe și influențe în acea parte a lumii, să nu uităm că în acea perioadă omenirea se afla în plin Război Rece. În acest scop, SUA au acordat asistență nucleară țărilor pe care dorea să le influențeze sau de care credea că are nevoie în caz de conflict cu rușii, și anume statul Israel, India, Pakistan și Iran.

GettyImages-514973928-E

La acea vreme, Statele Unite erau în relații bune cu Mohammad Reza Pahlavi, ultimul monarh al Iranului. Atât de aproape erau realțiile încât, de fapt, când iranienii au răsturnat monarhia și și-au ales în mod democratic un prim-ministru, CIA a organizat în 1953 o lovitură de stat care l-a repus pe acesta la putere. SUA aveau nevoie de Iran drept aliat datorită poziției sale strategice, iar în prima parte a războiului rece, americanii au creat o bază în Iran pentru a monitoriza activitatea sovietică.

În acest context, cooperarea nucleară a Statelor Unite cu Iranul “a fost, în parte, un mijloc de a susține relația dintre aceste țări. Cooperarea a durat până în 1979, când Revoluția iraniană a înlăturat șahul și SUA au pierdut țara ca aliat “, susține Matthew Fuhrmann, profesor de științe politice la Universitatea Texas A & M.

sursa: https://www.theguardian.com/environment/2006/jan/05/energy.g2

sursa: http://www.history.com/news/iran-nuclear-weapons-eisenhower-atoms-for-peace

sursa: https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-04-30/israel-exposes-iran-nuclear-lies-and-limits-of-u-s-intelligence

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on SUA i-au ajutat pe iranieni să-și dezvolte programul nuclear, până în 1979. Acum le impune sancțiuni pentru că nu renunță la acesta…

  1. SUA si dracul!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii