Noutăți

Stupefiant: copiii din Italia învață că ungurii din România luptă pentru independență și că maghiara este limbă oficială

Limba maghiară este limba oficială în România iar ungurii din România luptă pentru independență. Asta învață elevii de gimnaziu din Italia dintr-un manual de geografie.

Românii, grupul etnic dominant, trăiesc în afara arcului Carpatic iar ungurii, al doilea grup etnic, sunt concentrați în Transilvania. Informația este cuprinsă într-un manual de geografie din Italia destinat elevilor din clasele 6-8.

Elevii italieni mai află și faptul că limba maghiară ar fi fost recunoscută oficial și că ungurii din România luptă pentru independență. Din formularea autorilor manualului reiese, în mod eronat, că limba română nu ar fi singura limbă oficială de stat în România.

Dacă Kelemen Hunor și UDMR alături de Laszlo Tokes și restul organizațiilor separatiste maghiare afirmă că militează pentru autonomia teritorială, iată că elevii italieni sunt învățați despre adevăratele intenții secesioniste ale liderilor comunității maghiare din România: independeța.

Manualul vorbește și despre fenomenele de rasism și intoleranță existente în România cu care se confruntă ”zingari” (țiganii) și vorbește despre terminologia corectă cu referire la acest grup etnic ”rom o sinti”. Asta în condițiile în care, după cunoștința mea, italienii folosesc doar termenul de ”zingaro” atunci când se referă la acest grup etnic (de multe ori și atunci când se referă la români în general).

Sursa: http://www.dantanasa.ro/exclusiv-manual-scolar-de-geografie-din-italia-ungurii-din-romania-lupta-pentru-independenta/

 

manual georgrafie gimnaziu italia

romania in manual geografie gimnaziu italia unguri indepedenta

romania in manual geografie gimnaziu italia unguri indepedenta prima limba oficiala

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

17 Comments on Stupefiant: copiii din Italia învață că ungurii din România luptă pentru independență și că maghiara este limbă oficială

 1. Ne mai miram ca de aproape 2 milenii incearca sa ne stearga din istorie unii ca ei… uite-asa se procedeaza.

 2. Si crezi ca daca ne indignam pe net rezolvam ceva??
  Asta e o treaba de “relatii cu publicul” pe care trebuie s-o faca romanii din tara in relatia cu italienii si cei din diaspora, cu totii suntem ambasadorii neoficiali ai romaniei.

 3. Personal nu cred aceasta aberatie.Cunosc multe familii de italieni care au copii de toate varstele la scoala si nu au mentionat niciodata de aceasta pagina din istoria lor.Sunt si multi copii romani care studiaza in Italia ,nici ei nu au spus nimic in acest sens.Terminati cu provocarile ,suntem si asa destul de necajiti !!!!

 4. Cred ca, de vina e si guvernul romn care nu pune capat acestor idei sovinite , ce se incearca sa stearga istoria poporului roman ? unde traiesc acesti sovini nu pe pamantul romanesc , ce paine mananca nu paine romaneasca . Vor sa puna in aplicare teoriile lui Horti, daca nu le convine sa plece cu ideile lor de unde au venit. D-omnilor acest popor are rabdarea lui nu va jucati cu focul, cea mai mare vina o are acest caonducatori ai tari care nu stie sa puna capat acestor conflicte etnice, Cu ocazia anumitor sarbatori nationale romanesti vin conducatori magheari si in loc de imnul romanesc pune imnul maghear iar prosti de romani acepta aceste umilinte.

 5. Eu am copil care studiază in Italia si nu m-am citit in cărțile sale așa ceva datimi in ce clasa se studiază aceasta aberației pentru a putea lua atitudine

 6. Nu este adevarat , sant aberatii !!!

 7. Felicia Uţă // 28 august 2015 at 14:52 // Răspunde

  Credeam că veniţi şi cu argumente, o poză, ceva, nu doar o sursă precum Dan Tănasă…

 8. Si daca ar fi asa,credeti ca italienii ar schimba manualele doar pentru ca noua nu ne place ce ced ei?Si plus de alta italienii in proportie de 90% fie nu au auzit de tara asta fie a auzit ca sunt multi muncitori proveniti de acolo din “acel necunoscut” iar ceilalti 10%au fost in romania diferite vizite…nu e important ca ei sa invete despre noi

 9. Editura si autorul am putea cunoaste?Fiul meu care a terminat clasa a VII anul asta a invatat despre Romania,dar nicidecum aberatiile care sunt scrise aici.

 10. Ce sunt comentariile astea tampite:”fiul meu nu invata asa ceva”,”eu nu am auzit” etc.?In Italia sunt,ca si la noi, manuale alternative,si daca voi nu le-ati vazut nu inseamna ca undeva ele nu se folosesc.Aveti poze, editura ,autori tot ce vreti, si ne risipim in comentarii prostesti, in loc sa protestam ,sa trimitem documentatia la ambasada Romaniei, sa cerem rectificarea informatiei etc.ne bagam capul in nisip ca strutii. Pentru inceput,daca cineva se pricepe, ar trebui facuta o lista on line
  pe care orice roman din Italia (si nu numai) sa o semneze, iar apoi trimisa tuturor institutiilor care pot rezolva aceasta situatie. Unde sunt toate organizatiile romanilor din strainatate? Apar numai cand sunt alegeri? Ceva cu adevarat bun pentru noi romanii nu sunt capabile sa faca? Cine cunoaste o asemenea organizatie din Italia ar putea sa ii informeze si asa poate verifica ce hram poarta pe aici.Ne apara sau isi fac doar interesele lor proprii?

  • @Viorica – E frumos când cineva JUDECĂ și nu scrie tâmpenii precum Miriam, Rodiana, Cristian și Costea Mircea. Și nici nu-și dau seama că sunt…ignoranți și…pro…

 11. Georgiana Mihailean // 29 august 2015 at 22:30 // Răspunde

  Domnilor, singura gresala este cea cu “limba maghiara oficiala”, tot restul e corect. Traducerea in romana nu e exacta ci usor manipulatoare. Nu apare cuvantul “lupta” ci “aspira” la independenta, o mica-mare diferenta, nu-i asa?! Si as putea continua…
  Georgiana Mihailean- profesoara la o scoala generala din Milano

 12. Traiesc in Italia si copilul meu e in clasa a 7-a aici. Din curiozitate, citind articolul de mai sus, am deschis manualul lui si am descoperit o alta aberatie:Manualul se intituleaza “Mondo Sostenibile 2-Europa:Le istituzioni e gli stati”. La pagina 225, paragraful “la popolazione e la società” am gasit scris:
  1-Romanii sunt o populatie SLAVA care vorbesc o limba NEOLATINA.
  2-Cea mai consistenta minoranta etnica este cea a tiganilor ROM(Zic ei ca numele provine de la Romania, o totala prostie pentru ca ROM vine din romàni, adica limba vorbita de ei, care vine din indiana, nu din romana).
  Autorii manualului sunt Enzo Fedrizzi si G. Della Valentina, editat de Mondadori. Am specificat toate acestea, pentru cei care vor sa verifice ca cea ce am citat este ADEVARAT.
  Sa le fie rusine!

 13. Dacã întoarcem paginile cãrților de istorie pânã la anii 1940 vom vedea ca Ciano (ginerele lui Mussolinni – și care i-a provocat acestuia încurcãturi) “format” ideolgic de Luigi Romanelli (prieten cu Bella Kun în 1919) a dat, pe aceleași motive apãrute și în aceste manuale (alternative, sã admitem) dreptate ungurilor. Cu tot cu partea de nord a Transilvaniei. Poate autorii acestor manuale au mâncat același gula$, iredentist.

 14. COSTEA MIRCEA // 30 ianuarie 2016 at 13:15 // Răspunde

  SUNT NUMAI ABERATII.AM LOCUIT TIMP DE 10 ANI IN IT.AM PRIETENI AI CAROR COPII SUNT ELEVI DAR ASA CEVA NU AM AUZIT.IN IT.NU SE STUDIAZA NIMIC DESPRE ROM.COPII STUDEAZA LIMBA ROM. NUMAI LA CEREREA PARINTILOR SI ASTA DACA SUNT MULTI ELEVI ROM.UNDE LOCUIAM EU SCOALA AR FI FOST INCHISA DACA NU ECSISTAU ROMANII DAR NICI UN CONATIONAL DE-AL NOSTRU NU A FOST DEACORD SA SE STUDIEZE ROMANA LA CURSURI CACI TOTI COPII ERAU INVATATI ACASA SA VORBEASCA LIMBA ROMANA SI ERAU EDUCATI SA CUNOASCA SI PUTIN DIN ISTORIA ROMANIEI SI TARILE CU CARE SE INVECINEAZA ROMANIA ,CEEA CE MULTI ELEVI NU CUNOSC.ADICA TARILE CU CARE SE INVECINEAZA ITALIA

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii