Noutăți

Studiu revoluționar. Unde și când a trăit cel mai vechi Homo sapiens „non-african” identificat în Europa

  •  
  •  
  •  

Fosile descoperite la sfârșitul anilor 1970 într-o grotă din Grecia aparțin celui mai vechi Homo sapiens „non-african” identificat până în prezent şi au o vechime de 210.000 de ani, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista „Nature”, care devansează astfel cu peste 150.000 de ani momentul sosirii speciei noastre în Europa, relatează AFP.

Apidima 1, aşa cum au denumit cercetătorii fragmentele respective de craniu, este „mai vechi decât toate celelalte specimene de Homo sapiens descoperite în afara Africii”, a explicat Katerina Harvati, cercetătoare la Universitatea Tubingen din Germania, coautoare a acestui studiu publicat în revista Nature.

Un fragment din maxilarul unui Homo sapiens descoperit într-o peşteră din Israel ar data dintr-o perioadă cuprinsă între 177.000 şi 194.000 de ani în urmă.

Celelalte fosile aparţinând celor mai „vechi” oameni moderni găsite în afara Africii ar avea o vechime cuprinsă între 90.000 şi 120.000 de ani. În Europa, această vechime maximală era, până la acest studiu, de 70.000 de ani.

Cercetarea reprezintă o recunoaştere tardivă pentru Apidima 1, descoperit la sfârşitul anilor 1970 de experţii de la Muzeul de Antropologie din cadrul Universităţii din Atena într-o grotă a masivului Apidima din Peloponez.

În epocă, fosila a fost catalogată ca fiind pre-neanderthaliană. Însă tehnicile moderne de datare şi de imagistică i-au permis Katerinei Harvati şi echipei sale să evidenţieze „un melanj de caracteristici umane moderne şi arhaice”, care fac din acest specimen „un Homo sapiens precoce”.

„Apidima 1 dovedeşte că dispersarea Homo sapiens în afara Africii nu doar că a avut loc mai devreme decât credeam noi, în urmă cu peste 200.000 de ani, dar şi că ea s-a extins până în Europa”, a explicat Katerina Harvati.

Citește mai mult: DIGI 24


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii