Noutăți

Studiu îngrijorător: o persoană obișnuită poate ingera peste 100 de particule de plastic, la fiecare masă!

Un studiu realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh a dezvăluit o realitate îngrijorătoare: o persoană obișnuită ar putea înghiți, la fiecare dintre mesele zilnice, mai mult de 100 de fragmente de plastic de mici dimensiuni. O descoperire surprinzătoare și, totodată, îngrijorătoare!

De unde provin particulele de plastic? În afară de cele provenite de la ambalajele alimentare, precum și din procesul de fabricare a unor alimente, foarte multe dintre fragmentele de plastic pe care le ingerăm provin din mediul în care este luată masa.

Anual, o persoană obișnuită poate înghiti mai mult de 68.415 particule de plastic potențial periculoase, provenite numai din locurile în care mănâncă – acasă, la restaurant etc. Acestea sunt prezente în praful care este vehiculat pretutindeni de către curenții de aer și au o proveniență foarte diversă, dat fiind numărul mare de obiecte confecționate din acest material, existente peste tot.

plastic

Specialiștii în sănătate ne avertizează că ingerarea cotidiană a unor fragmente de plastic poate afecta sănătatea pulmonară, renală și poate perturba activitatea glandelor endocrine. Până nu demult, se credea că particulele de plastic găsite în alimentele de origine marină (pește, fructe de mare) ar proveni din volumul enorm de deșeuri de plastic ce poluează mările și oceanele lumii, însă avea să reiasă că și produsele acestea, la fel ca multe alte alimente, sunt contaminate cu plastic ulterior, după procesare, în mod accidental. Fragmentele de plastic intră în compoziția omniprezentului praf, pe care îl pune în mișcare vântul și care se depune pe produsele alimentare în locurile în care sunt expuse spre vânzare sau în care sunt preparate.

Microfibrele de plastic existente în praful din casele noastre și în aerul pe care îl respirăm provin dintr-o mulțime de surse – ambalaje, mochete, îmbrăcăminte din fibre sintetice, diferite deșeuri etc. Neîndoielnic, ar fi nevoie ca autoritățile să ia măsuri de reducere și combatere a acestei poluări cu materiale plastice, fără precedent în istoria umanității și cu efecte severe asupra sănătății umane și asupra mediului natural.

alimente

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii