Noutăți

Studiu genetic: primii americani au fost… circa 250 de siberieni. Cum a decurs și când s-a produs prima colonizare a Lumii Noi?

După cum se știe, America de Nord și America de Sud formează, laolaltă, Lumea Nouă – un teritoriu imens. Acesta a fost populat de către omul modern mai târziu decât Africa și Eurasia, având, multă vreme, o densitate a populației mai redusă decât continentele ce aparțin Lumii Vechi.

În epoca modernă a fost formulată întrebarea: de unde au venit primii oameni care au populat Lumea Nouă, strămoșii actualilor amerindieni? Răspunsul este că ei sunt originari din… Lumea Veche! Opinia predominantă este că primii oameni ajunși în America ar fi venit de undeva din Asia și, traversând apele înghețate ale Strâmtorii Bering (în vremea ultimei glaciațiuni), au ajuns în Alaska, de unde au coborât, în mai multe valuri, pe măsură ce s-au înmulțit, către teritoriile mai calde și mai însorite din miazăzi.migratie

neamuri

Un nou studiu, bazat pe datele pe care le oferă științei zestrea genetică a americanilor nativi, aduce clarificări în acest sens. În urmă cu 15.000 de ani, arată studiul, strămoșii amerindienilor au plecat din Siberia, pentru a ajunge în Alaska, de unde s-au răspândit, gradual, în toată Lumea Nouă. Pe baza diversității genetice a descendenților primilor coloniști ai celor două Americi, cercetătorii de la departamentul de genetică al Universității Federale Rio Grande do Sul, Brazilia, precum și cei de la Universitatea statului Kansas, au putut calcula inclusiv care a fost mărimea arpoximativă a primului grup de oameni care a ajuns în Lumea Nouă.

Acest grup însuma circa 250 de persoane, spun oamenii de știință. Poate să pară un număr surprinzător de mic, însă pentru vremurile dure de acum 15.000 de ani, când populația Eurasiei era foarte redusă, nu era nesemnificativ.

amerindianca

Pentru a stabili dimensiunile primului grup uman care a colonizat Lumea Nouă, oamenii de știință au studiat mostre de ADN colectate de la nativi americani proveniți din America Centrală și de Sud, de la persoane provenite din variate populații siberiene, precum și de la persoane de origine chineză. Nu au fost utilizate și date provenite de la nativii americani din America de Nord, întrucât mulți dintre strămoșii acestora și-au combinat genele cu acelea ale unor indivizi proveniți din migrații de dată ceva mai recentă.

Variațiile genetice în cadrul acestui prim grup de coloniști ai Americii, ce s-au avântat în teritoriile până atunci nelocuite, erau foarte reduse, rezultând, astfel, că nici grupul în sine nu era prea mare.

Simulările computerizate au condus către un număr cuprins între 229 și 300 de persoane, pentru acest grup. În urma unei estimări mai exacte s-a ajuns la un număr de circa 250 de oameni, proveniți cu toții din Siberia. Pe măsură ce mileniile au trecut iar populația Lumii Noi a crescut, ajungând la milioane în momentul (re)descoperirii Americii de către Columb, diversitatea genetică a amerindienilor a sporit, ca urmare a unor mutații genetice.

bastinasa Quechua

Prof. Nelson Fagundes, unul dintre coordonatorii studiului, a subliniat că numărul de 250 de membri ai primului grup uman care a ajuns în Lumea Nouă este doar estimativ (însă, foarte probabil, destul de apropiat de cel real). Practic, este imposibilă stabilirea cu acuratețe a numărului exact de siberieni care au migrat în America, pentru a o popula.

Trebuie spus că au mai fost efectuate studii, pe această temă, reieșind mereu mai puțin de 1000 de primi „coloniști” ai Americii. După aceste analize, au fost vehiculate estimări ce se refereau, frecvent, la 150-700 de persoane. Pe măsură ce populația a sporit, unele grupuri umane au pornit spre sud, către zone mai bogate în resurse, mai prielnice vieții. În imensitatea junglei amazoniene trebuie să existe și astăzi descendenți ai primilor oameni din America, al căror ADN ar trebui să dețină multe elemente în comun cu zestrea genetică a temerarilor nomazi siberieni, care s-au avântat într-o lume necunoscută, dură și plină de pericole, cu 15 milenii în urmă.

Stramtoarea Bering

Stramtoarea Bering

amerindieni preistorici

indieni, America

Surse: www.livescience.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Studiu genetic: primii americani au fost… circa 250 de siberieni. Cum a decurs și când s-a produs prima colonizare a Lumii Noi?

  1. Shamanii tribului Quetchua din junglele din Peru, sunt ferm convinsi ca ei vin din ceruri, ca sunt extraterestrii la origni … asta spune traditia lor.
    Eu personal ma indoiesc tare ca de la 250 sau 1000 de imigranti au reusit sa colonizeze un teritoriu atat de vast si plin de pericole cu sunt cele 2 continente americane si sa traverseze in timpul glaciatiunii distante atat de imense din Asia pana in Alaska (unde si acum e greu de trait , dar apoi in timpul glaciatiunii. Sunt mii de km … ce mancau in zona inghetata acesti oameni intr-o zona care e acum ca Antarctica? Sa fim seriosi.

  2. încă un studiu care vrea sa dea apa la moara darwinismului. in primul rind că o populație de 250 de oameni nu se poate susține genetic, din cauza incestului inevitabil, cu toate consecintele lui: boli genetice ex evreii Ashkenazy sau islandezii, ajunși toti veri intre ei. ADNul nu evoluează singur, el tre modificat inginerește in punctele cheie pt a rezulta o variantă viabilă. Si nu in ultimul rind ignorarea unor descoperiri arheologice ce dovedesc virsta mult mai mare decit cea acceptată a unor obiecte sau rămășițe umane. Istoria, arheologia si genetica arheologică sint sclavele unui basm frumos linear care sa dovedească că rasa albă britanică/ americană e cea mai de soi, iar restul sint niște vai de capul lor care merita sa fie exploatați k doar au coborât din pom. Nu in ultimul rind sa nu uitam ca nu există o metodă sigură de datare a nici unui obiect de pe planeta asta, virstele , inclusiv la ADN, fiind doar estimări [basme] matematice.

  3. In timp ce Europa, Asia, Africa erau deja poulate la un nivel destul de mare americile erau nepopulate si asteptau sa vina grupuri de 2-300 de oameni sa le populeze. La fel sigur a fost si cu animalele si cu vegetatia. In americi nu a fost nimic inainte oare care sa poata porní un proces de dezvoltare a rasei umane? Americile au asteptat sa fie colonizate de urmasi ai homosapiensului si neandertalienilor? Este uimitor cum oamenii de stiinta vor sa ne bage pe gat teorii ca rasa umana a inceput in pesterile din Africa si ca altfel nu putea sa fie. Gasesc un os si genereaza o teorie, nu tin cont de alte mii de oase care inca nau fost gasite. De ce sant pe continente diferente de comportament si de trai daca sant urmasi ai continentelor vechi? Sigur nu este neadevarat ca nu au putut ajunge acolo grupuri de vanatori sau inreprinzatori care mai degraba sau integrat si au afectat cultura locala. La fel e si cu Europa, nu cred ca a asteptat sa fie colonizata doar de rasa celor din pesterilor africane si ca pana atunci nu a fost nimic.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii