Noutăți

Studiu: Delfinii le “vorbesc” puilor aflați încă în pântece într-un mod similar cu al oamenilor

Oamenii nu sunt singura specie a căror membri vorbesc cu copiii lor încă din pântecele mamelor. Delfinii par a avea un comportament similar cu al nostru, femelele „vorbindu-le” puilor nenăscuți printr-un fluierat personalizat, care ulterior, după ce aceștia vin pe lume, este folosit pentru identificarea lor, la fel cum noi oamenii le dăm nume copiilor noștri. Potrivit studiului celor de la University of Southern din Mississippi, viitoarele mămici de delfini încep să le transmită puilor anumite sunete cu o lună sau chiar două înainte ca aceștia să se nască.

Mai mult decât atât, potrivit celor de la livescience.com, în primele săptămâni după apariția puilor, adulții își diminuează intensitatea sunetelor pentru a le permite femelelor să se înțeleagă cu puii lor. După câteva săptămâni de antrenament în care femelele și puii exersează sunetele de identificare, ceilalți adulți reîncep ușor să scoată propriile sunete la un nivel ridicat.

Ceilalți delfinii par a face mai multă liniște decât de obicei. Acest lucru credem că are legătură cu faptul că nimeni nu dorește ca cei mici să învețe vreun sunet greșit, să fie distrași de cei mai mari în timpul procesului de învățare. În ultimul trimestru de sarcină, bebeluşii umani dezvoltă o preferinţă pentru vocea mamei. Nu ştim dacă ce se întâmplă cu delfinii este la fel, însă poate fi ceva foarte asemănător”, a declarat profesorul Audra Elizabeth Ames din cadrul University of Southern din Mississippi, autoarea principală a studiului.

Cercetătorii au captat în total peste 80 de ore de înregistrare cu astfel de sunete menite să îi învețe pe puii de delfini semnăturile personalizate de identificare. Acum, Ames și colegii acesteia studiază alte mamifere marine precum balenele beluga, în încercarea de a descoperi dacă și acestea au dezvoltat un obicei asemănător.

sursa: livescience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Studiu: Delfinii le “vorbesc” puilor aflați încă în pântece într-un mod similar cu al oamenilor

  1. Inca nu stim mai nimic despre comportamentul,viata si instinctul animalelor.Numai sa ne punem in pielea lor si sa revenim inapoi.Si atunci tot ar fi neclaritati si divergente de opinii intre “povestitori”.Ramane de descoperit.Asta este frumusetea.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii