Noutăți

Studiu de ultimă oră: copiii care exersează la un instrument muzical își îmbunătățesc abilitățile cognitive

Potrivit earth.com, un studiu efectuat de curând de către cercetătorii din Olanda a arătat că, la copii, lecțiile de muzică, învățarea modului de utilizare a unui instrument muzical, au ca rezultat nu doar simpla dezvoltare a unei deprinderi practice, ci și dezvoltarea unor abilități cognitive, precum și îmbunătățirea performanțelor școlare. Lecțiile succesive de pian, de vioară și nu numai, sunt capabile, după cum s-a arătat de curând, să îmbunătățească, în mod gradual, atât capacitatea de planificare și de autocontrol, cât și memoria sau capacitatea de a acumula noi cunoștințe.

Din păcate, arată autorul studiului, dr. Artur Jaschke de la Universitatea Liberă din Amsterdam (Țările de Jos), cu toate că știința dezvăluie rolul benefic pe care îl are muzica asupra funcțiilor cognitive, acestei materii îi este rezervat, în mod nejustificat, doar un rol minor, secundar, în programa școlară. Se poate spune același lucru și cu privire la învățământul preuniversitar din România.

În studiul condus de către dr. Jaschke au fost implicați 147 de copii, cu o vârstă medie de 6 ani. Aceștia au fost împărțiți în patru grupe. Copiii din prima grupă au primit lecții de muzică la școală. Cei din grupul secund au beneficiat de lecții private de muzică. Cei din al treilea grup au participat doar la lecții de arte vizuale, în vreme ce copiii din grupul al patrulea nu au participat la lecții de muzică sau la cursuri într-un alt domeniu artistic.

După doi ani și jumătate au fost evaluate abilitățile cognitive și performanțele la învățătură ale copiilor. Care a fost rezultatul? S-a constatat că, indiferent de nivelul abilităților muzicale și de tipul de lecții la care au luat parte (cursuri private sau efectuate la școală), copiii care au exersat folosirea unui instrument muzical s-au dezvoltat cel mai bine, pe plan intelectual. Ei au dovedit abilități sporite de planificare, organizare și ducere la bun sfârșit a activităților, precum și performanțe școlare superioare.

La copiii care au participat la cursuri de arte vizuale s-a manifestat, în schimb, o îmbunătățire semnificativă a memoriei vizuale și spațiale de scurtă durată, prin comparație cu acei copii care nu au luat parte la cursuri de acest fel. Dr. Jaschke a arătat că în ciuda faptului că nu oricine ajunge la nivelul unui muzician profesionist, oricine continuă să exerseze la un instrument muzical își poate îmbunătăți, cu timpul, abilitățile cognitive.

pian

copii

Surse: www.earth.com, medicalxpress.com, www.frontiersin.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii