Noutăți

Studiu: Activitățile umane au atins fiecare colț al planetei. Impactul asupra mediului înconjurător…

Este destul de clar că societatea umană a reușit să-și pună amprenta asupra mediului înconjurător, însă se pare că activitățile omului au atins fiecare colț al planetei, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi. Conform unui nou studiu, în care au fost incluse zeci de ani de date arheologice și documente care atestă prezența omului în diferite regiuni ale globului, s-a constatat faptul că nu mai există locuri virgine pe Pământ, întreaga planetă fiind, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, afectată de prezența omului.

Profesorul Nicole Boivin, din cadrul Universităţii Oxford, a examinat studii arheologice realizate pe parcursul a circa 30 de ani, ultimele baze de date care conţin informaţii referitoare la ADN-ul antic şi microfosile, dar şi modele statistice. Concluzia studiului său a fost faptul că impactul omenirii asupra planetei nu a început odată cu revoluția industrială, acestea au putut fi observate încă de acum 11.000 de ani, când unele dintre activitățile strămoșului nostru au dus la extincția unor specii de animale, a „megafaunei”.

Apoi, dezvoltarea agriculturii în Epoca Neolitică a continuat procesul ireversibil de schimbare al planetei. În aceste timpuri, oamenii au favorizat anumite specii de animale, cum ar fi câinii sau ovinele, și au vânat până la extincție alte specii pe care le considerau dăunătoare. Potrivit studiului și comerțul, începând cu epoca bronzului, a contribuit la aceste schimbări planetare ireversibile.

Dacă este în „ADN-ul” nostru această tendință de modificare a planetei nu se cunoaște cu siguranță. Însă cercetătorii trag un semnal de alarmă că, indiferent dacă o facem conștient sau nu, ar trebui să reflectăm mai mult la ceea ce vrem să schimbăm în jurul nostru, cum interacționăm cu mediul înconjurător și de ce avem cu adevărat nevoie pentru a conviețui în armonie cu natura.

sursa:sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii