Noutăți

Strategia de Securitate a lui Trump, lansată luni, a eliminat orice referire la globalizare și multiculturalism

Adevarul.roIulian Chifu: Am făcut analiza Strategiei Naţionale de Securitate a SUA lansată luni noapte de către Preşedintele Donald Trump. Avem de a face cu un document profund politic, puternic conceptual şi coerent ideologic, de o claritate şi o forţă greu egalate de documentele predecesorilor săi.

Fundamental, vorbim despre un document care prezintă un realism dur şi pur (numit realism principial), exhibând un naţionalism şi excepţionalism american dominant, bazat fundamental pe principiile şi valorile guvernării democratice, libertăţi individuale, statului de drept, pe toleranţă şi oportunităţi.

Din conservatorismul american republican a mai rămas aprecierea valorilor comune şi substanţa viziunii unei lumi de state suverane puternice, iar orice referire la globalizare, multiculturalism şi integrare dispare, şi supravieţuieşte un termen unic şi slab, „toleranţă“. Puterea este valoarea dominantă, suveranitatea statelor principiu suprem, aspiraţional se aşteaptă o lume paşnică din state care-şi urmează interesele naţionale. Excepţionalismul se regăseşte în recursul la ideea că valorile şi principiile americane au determinat prosperitatea şi pacea lumii. Dealtfel ideea de prosperitate şi componentele securităţii economice şi a comerţului bazat pe principii corecte domină documentul, ca noutate solidă a gândirii din epoca Trump.

Naţionalismul este dominant, în cheie americană: Obiectivul este „crearea unei Americi mai puternică, mai bună, mai liberă, mai mândră şi măreaţă ca niciodată până acum“ care relansează încrederea propriilor cetăţeni în guvernare prin revenirea la principiile actelor fondatoare ale statului american şi promovarea modului de viaţă american. Formulări precum Măreţia Americii şi exemplul său sclipitor pentru lume, America first, cetăţeanul american şi interesele sale de prosperitate şi securitate, implicarea tuturor americanilor şi faptul că toţi au un rol împing documentul spre nuanţele de populism care fac din Strategie mai degrabă o declaraţie politică egală cu programul candidatului Trump, la un an de mandat, decât un document solid de lucru pentru comunitatea de securitate, apărare, politică externă şi intelligence americană.

SUA doreşte o lume mai liberă, mai sigură şi mai prosperă, în viziunea Strategiei de Securitate Naţională a preşedintelui Donald Trump, cu naţiuni puternice, suverane, independente, cu propriile culturi şi vise, în prosperitate, libertate şi pace. Prioritatea absolută este securitatea, prosperitatea şi interesele poporului american. SUA doresc un echilibru de putere care favorizează SUA, aliaţii şi partenerii săi. Predominantă este răspândirea valorilor, a capacităţii de a inspira, de a ridica şi înnoi care să aducă recunoaştere leadership-ului american.

Documentul trasează şi duşmanii – absoluţi – Coreea de Nord prin proliferare nucleară şi Iranul, prin aspiraţiile la nivelul capabilităţilor balistice(dar cu dezvoltări mai puternic critice când e vorba de acţiunile sale la nivelul Orientului Mijlociu), la care se adaugă radicalismul islamic, jihadismul, organizaţiile teroriste. Apoi sunt notaţi şi competitorii, numiţi deseori chiar „adversari/inamici, ba chiar duşmani, şi ei“ – Rusia şi China, cu precădere. În schimb, documentul este extrem de puternic prin reafirmarea parteneriatului transatlantic, afirmarea UE drept partener şi statelor europene drept aliaţi, iar NATO cel mai important organism internaţional pe care SUA vrea să-l facă şi mai puternic cu ajutorul aliaţilor săi, care respectă partea lor din sarcini.

Citeste mai mult: adev.ro/p1ctzs


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Strategia de Securitate a lui Trump, lansată luni, a eliminat orice referire la globalizare și multiculturalism

  1. Ce m-a frapat la aceasta „Chifla unsuroasa” a progresisti-globalisti este faptul ca in emisiunile de la Irealitatea tv(sau SRI tv), aproape il apuca plansul, cand vorbea despre investirea lui Tump in functia de presedinte al SUA, de posibila destramare a UE sau despre razboiul cibernetic-informational pe care-l duce Rusia cu UE!

  2. cetățeanul tulburat // 25 decembrie 2017 at 17:23 // Răspunde

    Practic știau ei ceva de îi apuca plânsul…Se urmărește schimbarea paradigmei pe planetă…Nu mai putem trăi în minciuna exploatării omului de către om. Cu toții trăim pe aceeași planetă, respirăm același aer, vedem lumina zilei de la același soare… iar unii umanoizi trebuie să fie mai cu moț decât restul?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii