Noutăți

Straniul asteroid cu formă de craniu se întoarce: anul viitor se va apropia iarăși de planeta noastră!

În 2018, un corp cosmic neobișnuit va trece prin preajma Pământului. Acest lucru se va petrece după ce obiectul s-a mai aflat în apropierea planetei noastre, în octombrie 2015, atunci când a fost descoperit. Corpul cosmic se numește 2015 TB145 și, văzut dintr-un anume unghi, are un aspect foarte bizar, deoarece seamănă destul de bine cu un craniu uman. Asteroidul 2015 TB145 este închis la culoare, precum cărbunele și, sugerează astronomii, s-ar putea să reprezinte o fostă cometă.

asteroid

spatiu

 

imagine

Există, totuși, o deosebire, față de „vizita” din 2015 a asteroidului 2015 TB145. S-a aflat, pe atunci, la o distanță de 486.000 de kilometri de planeta noastră. La o distanță atât de apropiată de Terra nu se va mai afla decât peste 500 de ani, date fiind caracteristicile orbitei sale. Anteriorul său moment de maximă apropiere față de Planeta Albastră a fost, mai exact, în ziua de 31 octombrie 2015. Straniul obiect a fost observat pentru prima dată la 10 octombrie 2015, de către specialiștii de la Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (cunoscut și sub numele de Pan-STARRS).

Perioada orbitală a ciudatului corp ceresc în formă de craniu este de 1112 zile. La următoarea sa vizită, care va avea loc în noiembrie 2018, asteroidul 2015 TB145 va trece pe lângă Terra la o depărtare considerabil mai mare decât ultima dată, egală cu 105 distanțe Pământ-Lună.

rotatie

Este un corp ceresc interesant, astfel că în momentul în care se va deplasa din nou prin vecinătatea Pământului, asupra sa se vor focaliza o mulțime de telescoape. Obiectul măsoară între 625 și 700 de metri, ca lungime și are forma unui elipsoid ușor aplatizat. S-a descoperit că, datorită culorii sale, asteroidul reflectă cam aceeași cantitate de lumină precum cărbunele.

Se pare că odinioară a fost o cometă, însă pe parcursul numeroaselor sale rotații în jurul Soarelui și-a pierdut cea mai mare parte din substanțele volatile pe care le conținea mai înainte, rămânând intactă numai roca din compoziție. În prezent, 2015 TB145 se află la o depărtare, față de Terra, ce echivalează cu de 3,7 ori distanța dintre Pământ și Soare.

ipostaze

Asteroidul craniu

Surse: www.sciencealert.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii