Noutăți

STRANIU: Gheață… la fel de fierbinte ca Soarele. Oamenii de știință au reușit, pentru prima dată, se creeze în laborator gheață supraionică

Este atât solidă, cât și lichidă, este de 60 de ori mai densă decât gheața obișnuită și se formează la temperaturi pe care le-am întâlni… pe suprafața Soarelui. Este o gheață supraionică și pentru prima dată oamenii de știință au creat-o în laborator. Această formă de gheață a fost considerată de mult timp ca fiind prezentă în interiorul lui Uranus și Neptun. Dar până acum, existența sa era doar una pur teoretică. Odată ce gheața supraionică a fost creată în condiții speciale de laborator, oamenii de știință din spatele realizării au trebui să analizeze extrem de rapid proprietățile optice și termodinamice ale acesteia.

Au avut doar 10 până la 20 de nanosecunde pentru a efectua studiul, înainte ca undele de presiune să elibereze compresia, iar gheața să se dizolve. Rezultatele au fost bizare. Au descoperit că această gheață se topește la 4,725 grade Celsius și la o presiune de 200 GPa. Această presiune este de aproximativ 2 milioane de ori presiunea atmosferică de pe Pământ.

gheata

“Lucrarea noastra furnizează dovezi experimentale pentru gheața supraionică și arată că aceasta se poate forma în condiții extreme. Prima oară cand s-a vorbit la nivel teoretic despre gheața superionică a fost în urma cu 30 de ani, iar acum avem primele dovezi ale existenței sale. În timpul fazei supraionice, hidrogenul și oxigenul din moleculele de apă se comportă bizar; ionii de hidrogen se mișcă ca un lichid, în interiorul unei zăbrele solide de cristal de oxigen”, a declarat fizicianul Marius Millot, de la Lawrence Livermore National Laboratory, din California.

Noile descoperiri ar putea oferi o privire asupra interioarelor unor planete, precum Uranus și Neptun. Oamenii de știință sugerează că aceste lumi sunt compuse din până la 65% apă, amoniac și metan, iar simulările computerizate arată că în aceste condiții, ar putea apărea această gheață supraionică. În ce fel ne va fi utilă această decoperie și din alte puncte de vedere, rămâne să descoperim în viitor…

sursa: https://www.livescience.com/62373-superionic-ice-lab-created.html

trducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii