Noutăți

Știm cu exactitate cât cântărește… 1 Kg? Oamenii de știință susțin că nu

 •  
 •  
 •  

După zeci de ani de dezbateri și de teste extinse, o echipa internațională de oameni de știință ar fi stabilit, în cele din urmă, masa exactă a unui kilogram.

Ați putea crede că masa unui kilogram este deja un lucru cunoscut 1.000 de grame, însă lucrurile nu sunt așa de simple. În prezent, masa unui kg este definită de un singur obiect fizic – o bucată de metal ce se află într-un seif din Franța, denumită „Internațional Prototype Kilogram (IPK)” sau “Le Grand K”.

În plus, există o grămadă de alte copii ale acestui cilindru în întreaga lume, dar 1 kilogram, în esență, este definit doar de IPK.

Problema „Le Grand K” a apărut odată cu trecerea timpului: a acumulat și pierdut atomi ceea ce nu îl mai face atât de veridic, pierzând din greutate…

Primele experimente care să ateste masa unui kg au început în 1970, însă de abia acum, în era tehnologiei, cercetătorii susțin că pot găsi metode noi pentru a înlocui IPK-ul.

Practic, pentru a defini un kilogram fără IPK, oamenii de știință trebuie să știe constanta Planck, foarte greu de măsurat. Totuși aceștia iau în calcul extragerea constantei Planck prin cântărirea unui obiect de test supus unei forțe electromagnetice.

Faptul că determinarea unui lucru aparent banal, masa unui kg, a stârnit atâtea obstacole (cercetările durează de peste 40 de ani), ne face să credem că sunt multe lucruri la care știința de astăzi încă nu are un răspuns ferm…

sursa: sciencealert.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

4 Comments on Știm cu exactitate cât cântărește… 1 Kg? Oamenii de știință susțin că nu

 1. Avem un reper mai bun. 1 litru de apa cantareste 1 Kg.
  O alta problema ar fi ca forta gravitationala nu este uniforma pe toata suprafata pamantului.

  • inexact!!! Care apa?? Dulce, minerala, distilata?? Nu raspunde sau nu iti da cu parerea cand nu stii exact!! Daca tacei filozof ramaneai are adevarul pur!! Cand taci nu spui prostii si lumea te crede destept!!!!

 2. sa ridici problema ca nu se cunoaste greutatea exacta a unui kg doar din cauza faptului ca materialul din care a fost contruit obiectul IPK si-a pierdut din structura moleculara si nu mai are aceeasi densitate ca atunci cand era proaspat, mi se pare strigator la cer si penibil pentru “oamenii de stiinta”

 3. 1l apă=1kg asta pentru muritorii de rând, pentru “oamenii de știință” problema e in dezbatere de secole , și cum evoluează știința cu atât e mai greu de cuantificat un răspuns cert,clar, precis etc.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii