Noutăți

Știați că Pământul este cea mai densă planetă din sistemul solar? Sau că nu s-au explorat decât 5% din Oceanul Planetar?

Pământul poate fi considerat un organism viu, ce respiră, își reglează temperatura, produce și consumă energie și chiar se schimbă la față, pe măsură ce avansează în etate. El are o istorie fascinantă și o mulțime de secrete nedescoperite, încă, de către om. Pământul este cea mai densă planetă din întregul sistem solar. Centrul Pământului are o temperatură asemănătoare celei de pe Soare.

d

Mount Augustus din Australia reprezintă, se pare, cea mai mare stâncă de pe Pământ. Formațiunea poate fi văzută de la o distanță de aproape 100 de mile (161 km). Cel mai lung sistem carstic din lume este Mammoth Cave din Kentucky. A fost explorat pe o distanță de 390 de mile (628 km), până acum, dar se estimează că ar măsura 600 de mile (965 km), în lungime.

c

Pentru om, Pământul este încă o planetă necunoscută. Să ne gândim doar că nu a fost explorat decât 5% din Oceanul Planetar. Marea Barieră de Corali din Australia este cea mai mare structură vie de pe planetă.

e

În Antarctica se află 90% din cantitatea de gheață de pe planetă și 70% din cantitatea de apă dulce a planetei. Totodată, 20% din apa dulce neînghețată se află în lacul Baikal – care este cel mai adânc și mai vechi lac al planetei, la vârsta sa de 25 de milioane de ani. Cel mai sărat ocean al planetei este Atlanticul.

Cel mai mare deșert din lume este Sahara, ce acoperă 1/3 din suprafața totală a Africii. Cel mai uscat loc de pe planetă e Deșertul Atacama din Chile.

b

Rotația rapidă a Pământului, precum și miezul său constituit din fier și nichel, generează un câmp magnetic puternic, ce ocrotește Planeta Albastră de efectele distructive ale vânturilor solare.

f

Dacă toată istoria existenței planetei Pământ ar fi echivalată cu durata a 24 de ore, dispariția dinozaurilor ar fi avut loc la orele 11:41 p.m., în vreme istoria speciei umane ar fi început la orele 11:54:43 p.m.

Pe planeta noastră se află cam 422 de copaci pentru fiecare om. Numărul copacilor de pe planetă s-a înjumătățit, de la începuturile civilizației umane și până azi. An de an sunt sacrificați 15 miliarde de arbori.

g

Numărul moleculelor aflate în 10 picături de apă este comparabil cu numărul stelelor din Universul cunoscut nouă. Soarele este o stea de dimensiuni medii și totuși e atât de mare, încât în interiorul sferei sale ar încăpea un milion de planete de dimensiunea Terrei.

1

a

Text: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.factretriever.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Știați că Pământul este cea mai densă planetă din sistemul solar? Sau că nu s-au explorat decât 5% din Oceanul Planetar?

 1. Interesant! Deci nucleul Pământului e la fel de copt ca suprafața Soarelui!… Merge vorba că zilele astea pun unii de o încălzire a suprafeței Pământului, s-o facă fix ca nucleul Soarelui. Totuși, eu cred c-ar fi prea cald!…
  Lăsând gluma, articolul conține un pachet de date bine echilibrat pentru oricine consideră să știe că poate să se bucure că e pământenian. Sper că nu se prinde internetul nostru în tot universul extraterestrienilor ostili omului! Na! că n-am reușit s-o las. Oricum e un articol de nota zece.
  Felicitări!

 2. ESte un articol de nota zece care are la baza “stiinta”

 3. Alti oameni de stiinta considera ca centrul Pamantului are temperatura de zero grade kelvin si este format din ceva ce face tranzitia de la energie la materie, cu alte cuvinte este locul unde energia se condenseaza si devine materie.

  De unde vine energia aceasta? Pai, acesti oameni de stiinta spun ca din afara Pamantului, sub forma de flux de particule care se cheama neutrini si care mai degraba sunt energie dacat materie si care in cea mai mare parte traverseaza masa Pamantului iar o mai mica parte ramane captiva in centrul acestuia (si datorita efectului de forma, as spune eu).

  Si uite asa, incet, incet Pamantul expandeaza.
  Desigur ca teoria espansiunii Pamantului nu prea ar sta in picioare daca pornim de la premiza ca acesta are varsta de patru miliarde si ceva de ani.

  Dar cine sau ce ne obliga sa pornim de la premiza aceasta? Suntem siguri ca are miliarde de ani? S-ar intampla vreun cataclism in existenta umanitatii daca ar disparea aceste miliarde de ani din mintea noastra? Si-apoi suntem siguri ca nu si-au bagat nasul niste “camarazi” si au mai adaugat niste zerouri?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii