Noutăți

Știați că… munca dumneavoastră de birou poate să vă priveze de vitamina D, esențială pentru sănătate?

Vitamina D poate fi numită și „vitamina soarelui”, dat fiind că se formează la nivelul pielii doar atunci când aceasta este expusă suficientă vreme la lumina solară. Cunoscut fiind modul în care se formează această vitamină în organism, persoanele care sunt nevoite să lucreze la birou, câte 9-10 ore pe zi ori chiar mai mult, s-ar putea confrunta cu efectele nedorite ale deficitului acestei substanțe.

Cercetătorii canadieni au descoperit că nivelurile de deficiență a vitaminei D diferă în funcție de ocupație. Iar unele persoane care desfășoară o muncă de birou nu o duc deloc bine, din acest punct de vedere, deoarece la sfârșitul programului lor de muncă nu mai pot beneficia de razele binecuvântate ale Soarelui.

c

Deficitul de vitamina D este o problemă destul de frecventă. Se poate spune că profesia unui individ este un factor important, ce poate determina o eventuală deficiență de vitamina D, susține dr. Sebastian Straube, profesor asociat de medicină preventivă la Universitatea din Alberta.

Într-o meta-analiză, Straube și colegii săi au analizat 71 de studii publicate anterior, care au inclus mai mult de 53.400 de persoane din emisfera nordică și sudică. Ei au identificat un deficit de vitamina D la 80% dintre lucrătorii în schimburi, la acei angajați care lucrează în afara orelor tipice de muncă. De asemenea, mai mult de 3/4 dintre lucrătorii din interiorul clădirilor și de 72% dintre persoanele care studiau în domeniul sănătății au prezentat deficiențe serioase de vitamina D.

De exemplu, medicii rezidenți, care au, de obicei, un program foarte încărcat, prezintă mai multe șanse să fie lipsiți de vitamina D decât ceilalți medici din spitale sau alți profesioniști din domeniul sănătății. A mai reieșit că prea puțini dintre angajații care desfășurau o muncă de birou prezentau niveluri optime de vitamina D. Așa cum era de așteptat, muncitorii care lucrau în aer liber stăteau mai bine la capitolul vitamina D. Totuși, 48% dintre ei prezentau o deficiență a acestei substanțe. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, important pentru creșterea oaselor și prevenirea osteoporozei. De asemenea, joacă un rol considerabil în stimularea sistemului imunitar și reducerea proceselor inflamatorii.

d

Deficitul de vitamină D este asociat cu bolile de inimă, cu unele tipuri de cancer, cu unele afecțiuni psihice, cu obezitatea și disfuncțiile imune, arată Samantha Heller, de la New York University Medical Center, New York City. Dată fiind utilizarea pe scară largă a agentilor de protecție solară și reducerea drastică a timpului petrecut în aer liber, în organismele multora dintre noi nu este produsă o cantitate satisfăcătoare de vitamina D, prin expunerea la soare. Din acest motiv, mulți dintre noi s-ar putea confrunta cu carențe severe, fără măcar s-o bănuiască și ar putea avea nevoie de suplimente de vitamina D. În orice caz, modul de viață într-un mediu artificial, lipsit de lumina solară, își va spune cuvântul din plin, mai devreme sau mai târziu!

b

Sursa informații: medlineplus.gov

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii