Noutăți

Știați că… Marele Zid Chinezesc are un „frate” mai mic? Se află la Nanjing și este cel mai lung zid de cetate circular din lume!

Fără dubiu, Marele Zid Chinezesc este o impresionantă realizare arhitectonică și are o istorie pe măsură. Dar o asemenea structură, cu toată notorietatea și admirația de care are parte, nu poate pune în umbră alte realizări ale vechilor chinezi. Marele Zid nu este singura structură de mari dimensiuni cu rol defensiv din China. Mai există un „mare zid” și la Nanjing, oraș aflat pe țărmul fluviului Yangtze. Nanjing, marele oraș al cărui nume poate fi tradus prin „Capitala din miazăzi” dispune de cel mai lung zid de cetate circular de pe mapamond.

Cel de-al doilea mare zid chinezesc – Zidul Orașului Nanjing, a fost construit între anii 1366 și 1386 e.n., spre a proteja de invazii capitala aleasă de către împărații din dinastia Ming. La clădirea imensului sistem de fortificații au muncit 200.000 de meșteri. Pentru ridicarea zidului s-au excavat aproape 7 milioane de metri cubi de pământ.

La fabricarea uriașei cantități de cărămidă necesară pentru construcție au muncit lucrători din 118 ținuturi ale Chinei. O cărămidă are greutatea aproximativă de 2,7 kg. Zidul este prevăzut cu 13.616 creneluri, are o înălțime ce variază între 14 și 20 de metri și o grosime de peste 13 metri. Cel mai mare zid de cetate din lume a fost edificat pentru a proteja o suprafață de aproximativ 54.4 km². Zidul Orașului Nanjing are astăzi o lungime de aproape 21 de kilometri, dar în vechime era mult mai lung. Se numără printre cele mai vechi structuri defensive din China, care au rezistat până astăzi.

 

imagine

zidul 5

inscriptii

În anul 1386, atunci când a fost isprăvit uriașul zid, care a avut o circumferință de peste 35 de kilometri, Poarta Zhonghua, supranumită și „Poarta Chinei”, servea drept intrare sudică a sistemului de fortificații. În preajma sa există astăzi ruinele a trei castele de mari dimensiuni. În cel mai nordic punct al fortificațiilor se află cea mai impresionantă poartă, ce este numită Heping sau „Poarta Păcii”. Este singura poartă ce dispune și de un turn de veghe.

Potrivit datelor oferite de către UNESCO, Zidul Orașului Nanjing are mai multe caracteristici care îl fac să fie remarcabil, în China și în lume. El este, în prezent, cea mai mare dintre structurile de acest fel (zid de cetate). Prezintă, între toate zidurile de acest tip, numărul cel mai mare de inscripții, pe suprafața sa vizibilă. Planurile după care a fost construit sunt admirabile și astăzi. Este singurul zid de oraș, construit pentru o capitală din vechime a Chinei, ce a supraviețuit secolelor, până în prezent.

zid 3

zid 2

poarta 1

portiune

poarta

zidul orasului

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org, cnn.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii