Noutăți

Știați că în India există două și nu un singur Taj Mahal? Care sunt diferențele dintre cele două construcții umitoare

Știți că în India există nu unul, ci două Taj Mahaluri ? Într-adevăr, există un monument identic cu Taj Mahal care se află în Aurangabad. Acesta este un mausoleu numit Bibi Ka Maqbara ( “Mormântul Doamnei”) și a fost construit de către prințul Azam Shah, între 1651 și 1661 A.D, în memoria mamei sale, Dilras Banu Begum. Bibi Ka Maqbara este aproape identic cu celebrul Taj Mahal din Agra, construit de bunicul prinţului Azam Shah, împăratul Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soţii, Mumtaz Mahal.

Spre deosebire de bunicul său prințul nu a folosit mână de lucru specializată, însă copia sa este una extrem de uimitoare, Bibi Ka Maqbara fiind desemnată o minune arhitecturală, cu modele complicate, motive sculptate şi cu o grădină impunătoare. Construcția se află în centrul unei zone extrem de frumoase cu iazuri, fântâni arteziene şi canale de apă.

În timp ce monumentul din Agra este realizat în întregime din marmură albă pură, mausoleul din Aurangabad este învelit cu marmură numai până la jumătate. Mai sus este acoperit cu o tencuială fină lustruită pentru a da impresia unui finisaj din marmură. Conform înregistrărilor, Bibi Ka Maqbara a costat 700.000 de rupii. Pentru comparație, Taj Mahal a înghițit aproximativ 32 de milioane de rupii la acel moment. Tocmai din această cauză construcția mai este denumită și “Taj Mahalul oamenilor săraci“.

bibi-ka-maqbara-116 bibi-ka-maqbara-96 bibi-ka-maqbara-36 bibi-ka-maqbara-76 bibi-ka-maqbara-122 bibi-ka-maqbara-82 bibi-ka-maqbara-62 bibi-ka-maqbara-26

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii