Noutăți

Știați că… există PEȘTI CARE POT ZBURA, zeci sau chiar sute de metri?

Peștii zburători fac parte din familia Exocoetidae, trăiesc de obicei în mările calde și i-au fascinat pe navigatori încă din cele mai vechi timpuri, prin capacitatea lor de a evada din mediul acvatic și a plana deasupra suprafeței mării, asemenea pescărușilor. Capacitatea acestor viețuitoare marine de a se deplasa în zbor planat este datorată înotătoarelor pectorale, care s-au adaptat acestui scop. Se crede că posibilitatea de zbor a acestor pești a apărut ca un mijloc de a scăpa de prădători. Printre dușmanii lor naturali se numără macroul, tonul și peștele-spadă, la care se adaugă diferitele specii de păsări marine.

1

Forma de torpilă a peștilor din familia Exocoetidae îi ajută să atingă, în mediul acvatic, o viteză suficient de mare pentru a se desprinde de suprafața apei, a se înălța puțin și apoi a plana pe distanțe considerabile. În mod natural, acești pești pot plana pe distanțe de 50 de metri, dar s-au înregistrat situații în care zborul lor planat a atins lungimi de peste 200 de metri.

9

Unele specii de pește zburător prezintă aripioare pelvine și pectorale cu suprafață extinsă, care le îngăduie să planeze până la 400 de metri. Forma curbată a aripilor acestor pești este comparabilă cu forma aerodinamică a unei aripi de pasăre. Peștii zburători pot profita de curenții de aer ascendenți, pentru a-și prelungi timpul de zbor. Pentru a se desprinde de suprafața apei, e necesar ca peștii zburători să atingă viteze de peste 60 de kilometri pe oră. Înaintea „decolării”, coada unui pește zburător poate efectua 70 de mișcări pe secundă.

7

6

5

4

2

3

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.charismaticplanet.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii