Noutăți

Știai că în secolele trecute TREI IMPERII au vrut să dea numele DACIA țărilor românești unite? Tu ai fi de acord, astăzi, cu o astfel de schimbare a numelui?

 •  
 •  
 •  

Interese antinaționale țin încă sub obroc istoria acestor meleaguri, și nu numai în ceea ce îi privește pe geto-daci. Despre cultura Cucuteni, cea mai importantă cultură neolitică din Europa, se amintește doar în treacăt în cărțile de istorie, despre descoperirile arheologice de interes mondial din Epoca Pietrei, făcute în România, nu se vorbește aproape deloc în manuale, cultura geto-dacilor este prezentată trunchiat, pentru a da impresia că este una minoră, iar faptele remarcabile ale domnitorilor medievali sunt umbrite de autorii așa-ziși progresiști și corecți politic (cei mai iubiți de media!!!), care se străduie să ne convingă că nu am reprezentat nimic în istorie…

În acest context, este evident pentru orice om inteligent că există, la nivelul forurilor celor mai înalte ale statului român, interdicția de a valorifica istoria națională într-o manieră care să stimuleze mândria națională și patriotismul. Pentru că, altfel, ne-am uni mai ușor, am opune mai multă rezistență. Dar așa, când mulți români trăiesc cu impresia că am fost și suntem un neam de doi bani, care nu a produs aproape nimic remarcabil și a cărui istorie este una a compromisurilor și a trădării, suntem victime sigure și docile ale forțelor care spoliază tot ce se poate în această țară.

Unul dintre lucrurile pe care românii nu îl pot auzi la nicio oră de istorie, fie că vorbim despre școala generală, liceu sau facultatea de istorie, este și acela că, în secolele trecute, TREI IMPERII au  elaborat proiecte de unificare a celor trei țări românești, sub numele DACIA. Desigur, planul lor era să folosească noul stat – DACIA – ca tampon la intersecția cu celelalte forțe care aveau interese în această zonă. Este vorba de Imperiul Țarist, Imperiul Habsburgic și Imperiul Francez prin Napoleon Bonaparte care dorea să îl instaureze rege în… Dacia pe fratele său, Lucian Bonaparte. În cazul celor trei imperii amintite vorbim de o intenție exprimată în documente oficiale. În plus, găsim astfel de preocupări și în interiorul Imperiului Otoman unde, politicieni de rang înalt din Imperiu au lansat, de asemenea, ideea unirii țărilor românești sub numele de Dacia… Aceste planuri vorbesc despre conștiința faptului că românii (așa cum o subliniază multe surse medievale) erau considerați în acea vreme urmașii geto-dacilor.

Iată ce spunea Nicolae Iorga despre preocupările străine pentru DACIA: „Tot felul de DACII s-au încercat în cursul timpului”. (Istoria Universală – curs universitar, vol II, București, 2014, pag. 387 – Biblioteca Academiei Române)

În cartea extrem de documentată a lui Adrian Iscru (a nu se confunda cu prof. Gheorghe Iscru), DACIA ȘI PROIECTELE DE REFACERE A DACIEI în Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, pe care am publicat-o la Editura Burebista (Cartea poate fi comandată online, AICI , la nr de telefon 0799 073 315 sau în magazinul DACIA ART din București – pe Bv. Carol I nr 40-42) puteți descoperi un capitol întreg dedicat puterilor străine care au vrut să creeze statul DACIA prin unificarea țărilor românești, în urmă cu câteva secole. Din discuțiile pe care le-am purtat cu Adrian Iscru, ulterior publicării cărții, am aflat că autorul a continuat cercetarea documentelor care se găsesc la Biblioteca Academiei Române și a descoperit și alte probe remarcabile care pun în evidență acest lucru. Cu timpul, le vom aduce și pe acestea în atenția publicului…

Revenind la vremurile pe care le trăim acum, apar următoarele întrebări:

 • Ar fi oportun să se demareze la nivel național un proiect de modificare a numelui țării în cel de DACIA sau GETODACIA?
 • Ne-ar fi de folos nouă, românilor, acest lucru?
 • Credeți că ar putea fi convinsă mai mult de jumătate din populația țării de un astfel de proiect, dacă s-ar acționa în acest sens de la nivel parlamentar?
 • Contextul internațional și interesele străine în România ar permite o astfel de modificare?

Sunt întrebări peste care nu se poate trece cu vederea. Voi ce credeți?

Daniel Roxin

Ilustrație: Gabriel Tora


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

4 Comments on Știai că în secolele trecute TREI IMPERII au vrut să dea numele DACIA țărilor românești unite? Tu ai fi de acord, astăzi, cu o astfel de schimbare a numelui?

 1. cristian c. n. // 18 martie 2019 at 20:29 // Răspunde

  Daca momentul 1859 a fost ratat din acest punct de vedere,macar a ramas cu meritul de a ne fi adunat un pic laolalta.Oportun ar fi ,dar nu cred ca va fi munca doar unei singure generatii.Normal ca elitele trebuie sa dea startul si sa vina cu argumentele.Trebuie avut grija si de cei din jurul tarii;si de aromanii din Balcani.Dar mai intai, trebuie sa ne reparam putin ca natie;si e de treaba.

 2. Da, dar, cum a precizat si Cristian C., e o gramada de reparat, de facut. Chestia cu schimbarea numelui e undeva printre ultimele de pe lista de prioritati. Iar aromanii (machidonii, romanii macedoneni etc.) asa cum o spune si numele lor, din pacate, nu sint romani. A nu se intelege ca am ceva cu aceasta etnie, cu Hagi, Simona Halep, Toma Caragiu, nici macar cu Becali, dar adevarul trebuie aflat si spus la un moment dat.

 3. Cred ca ar fi un lucru bun.Avem o criza de identitate de când tara a avut conducători străini,chiar daca monarhia a modernizat statul.Si,de când ne numim Romania!Merită pus pe masa discuțiilor!

 4. udrea florian // 8 mai 2020 at 19:24 // Răspunde

  cu siguranta este un sacrilegiu ciuntirea intoriei neamului Geto-Dac. daca s ar sustine cat mai multe prelegeri pentru tanara generatie poate ca ar impulsiona sentimentu mandriei de neam si glie. astfel incat ar aparea si nevoia de sustinere, aparare a demnitatii strabunilor nostrii.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii