Noutăți

Știai că datorită unui VOIEVOD ROMÂN clopotele bisericilor catolice din întreaga lume bat de 500 de ani, în fiecare zi, la ora 12:00? Află motivul:

Clopotele din bisericile catolice bat în fiecare zi la ora 12.00 în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă neîntrerupt de peste cinci sute de ani şi are o legătură directă cu Iancu de Hunedoara (numit de cronicarii vremii și Ioan Getul- n.n.), voievod al Transilvaniei și apoi Regent al Ungariei. Victoria acestuia la Belgrad, împotriva armatei turceşti condusă de Mahomed al II-lea, în anul 1456, i-a adus voievodului transilvan recunoştinţa întregii lumi catolice.

Ca omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Iancu de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieţii sale de papa” şi a decretat, printr-o bulă papală emisă pe data de 6 august 1456, ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase în fiecare zi la ora 12.00. Această practică, a trasului clopotelor de amiază, este atribuită în mod tradiţional sărbătoririi internaţionale a victoriei în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului. Câteva zile după victorie, pe 11 august 1456, în tabăra militara de la Zemun, Iancu de Hunedoara avea să moară răpus de ciumă.

Mormântul acestuia se află în Catedrala Romano-Catolică de la Alba Iulia, iar pe sarcofagul de piatră al voievodului sunt ilustrate scene de luptă. Pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”.

Până şi sultanul Mahomed al II-lea (Mehmed II) i-a adus omagiul său: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”. (Sursa: NapocaNews)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Știai că datorită unui VOIEVOD ROMÂN clopotele bisericilor catolice din întreaga lume bat de 500 de ani, în fiecare zi, la ora 12:00? Află motivul:

  1. Și nu e menționat. Pe mormîntul sau era pus 🌟 steagul Ungariei.. Interesant, nu?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii