Noutăți

Știai că a existat un om care a fost ”înmormântat” pe Lună? Cercetătorul Eugene Shoemaker a ajuns după moarte unde și-ar fi dorit să meargă în timpul vieții…

Cel mai mare vis neîmplinit al legendarului om de știință Eugene M. Shoemaker a fost cel de a călca pe lună. Nu a reușit în timpul vieții, însă rămășițele sale pământești au ajuns, totuși, pe astrul selenar după moartea acestuia, fiind singura persoană din lume care a fost “înmormântată” pe Lună…

eugen shoemakerShoemaker este cunoscut în întreaga lume pentru descoperirea cometei care îi poartă numele, o descoperire uimitoare deoarece a oferit omenirii prilejul unic de  a asista, în direct, la ciocnirea acesteia cu o planetă din sistemul solar. Potrivit Wikipedia, “Cometa Shoemaker-Levy 9 este o cometă care s-a dislocat la apropierea sa de planeta Jupiter, apoi a intrat în coliziune cu aceasta, în luna iulie 1994. Cometa a furnizat prima observație directă a unei coliziuni din afara Pământului cu obiecte ale Sistemului solar. Aceasta a generat o mare acoperire mediatică, iar cometa a fost urmărită cu atenție de astronomi din lumea întreagă. Coliziunea a adus noi informații privitoare la planeta Jupiter și a subliniat rolul acestei planete în reducerea rămășițelor spațiale din Sistemul solar.”

Eugene M. Shoemaker a fost geolog și astronom. La începutul anului 1960 a fondat Programul de Cercetare Arheologică din SUA, devenind ulterior profesor pentru astronauții din cadrul misiunilor Apollo.

Din nefericire, omul de știință a murit în anul 1997, într-un accident de mașină. Cu toate acestea, visul său nu a murit odată cu el pentru că o prietenă apropiată, Carolyn Porco, om de știință la Universitatea din Tucson, Arizona, a avut o idee genială, primită bine de cei de la NASA: să trimită cenușa lui Eugene M. Shoemaker pe Lună. Un an mai târziu, pe 6 ianuarie 1998, Lunar Prospector al NASA se lansa în spațiu de la Cape Canaveral, purtând la bord și cenușa omului de știință. După ce misiunea navetei s-a încheiat pe 31 iulie 1999, NASA  a prăbușit nava pe suprafața lunii, marcând o premieră spațială: “înmormântarea” primului om pe un corp ceresc din afara Terrei.

Iată ce spunea în acel moment soția sa, Carolyn Shoemaker: “Nu cred că Gene a visat vreodată că cenușa sa ar putea ajunge pe lună. Ar fi fost încântat. (…) Acest lucru este atât de important pentru noi! E o alinare pentru sufletele noastre. Întotdeauna vom ști, când ne uităm la Lună, că Gene este acolo…”

Surse: https://www2.jpl.nasa.gov/sl9/news82.html; Wikipedia
Traducerea și adaptarea: Luana Mateescu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii