Noutăți

Stelă faraonică ajunsă ilegal în Marea Britanie, revine în Egipt

  •  
  •  
  •  

De ani de zile Egiptul își cere obiectele de artă scoase din țară în urma săpăturilor arheologice realizate de expediții britanice, franceze sau americane. Muzeele, cu precădere din aceste țări, dețin bunuri arheologice, vestigii istorice ce aparțin de drept Egiptului. Este o luptă care va continua, însă nu se știe cu ce rezultate, țările occidentale nedorind să-și piardă piesele de rezistență din muzeele lor și astfel să se micșoreze numărul de vizitatori. La această problemă se adaugă și traficul ilegal al obiectelor de artă provenite de pe siturile arheologice.

Cu câteva zile în urmă, Egiptul a recuperat o stelă faraonică (bucată de piatră cioplită) de pe vremea celei de-a XIX-a dinastii, din perioada Noului Regat Egiptean. Stela este din calcar si măsoară 43/67 centimetri. Bucata de piatră este în fapt un basorelief care îi reprezintă pe regele Seti I împreună cu zeița Hathor și zeul Wab Wauut.

egypt-stela-seti
Se pare că stela a fost scoasă din Egipt în urma unor săpături ilegale și a fost găsită la Londra, după cum au declarat luni într-o conferință de presă, Ministerul egiptean al Afacerilor Externe și cel al Antichităților.

Stela, alături de alte obiecte recuperate în timpul acestui an, vor fi depuse la Muzeul Egiptean din Cairo, iar după restaurare, vor fi prezentate în cadrul unei expoziții începând cu luna ianuarie 2016, relatează EFE.

stela-measurement-151214
Experții egiptologi au examinat stela confirmând autenticitatea și vechimea sa de circa 3.000 de ani, anunță Live Science.

Templul lui Seti I nu a fost descoperit până acum, iar piesa mai sus menționată poate fi un indiciu al existenței acestuia. Cercetătorii și arheolgii egipteni vor încerca localizarea șantierului de unde ar putea proveni această bucată de zid.

Mădălina Corina Diaconu

foto: livescience.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii