Noutăți

Ștefan Hrușcă a rămas fidel față de autenticul românesc. Un maramureșean get-beget care a ajuns la succes pe drumul tradiției!

În Maramureș, una dintre cele mai bogate în tradiții dintre regiunile României, s-a născut Ștefan Hrușcă, în luna decembrie a lui 1957. Debutul său ca interpret de folk a avut loc în anul 1981, în cadrul unui fenomen cultural excepțional, care încă se menține viu în memoria românilor – Cenaclul Flacăra, al cărui lider a fost poetul Adrian Păunescu. În cei câțiva ani în care a activat în cadrul cenaclului, Hrușcă s-a prezentat înaintea publicului iubitor de frumos, în concerte, de mai mult de o mie de ori. Astăzi, cel mai cunoscut interpret de colinde din România locuiește în Canada, însă păstrează România în suflet și o vizitează periodic.

Pentru activitatea sa, Ștefen Hrușcă a fost premiat în mai multe rânduri. Întâia dată a dobândit „Marele premiu al muzicii folk”, la un an după începutul activității la Cenaclul Flacăra. După încă un an a urmat „Premiul pentru creație” iar în 1991 și 1996 a primit „Discul de aur”. Cei care au copilărit în anii ′80 își amintesc, negreșit, frumoasele melodii cântate de către Hrușcă, Vasile Șeicaru sau Victor Socaciu. „Un copac cu flori” este melodia pe care o fredonau cam toți românii, de la mic la mare, în acea perioadă.

h-3

În 1990, la sfârșit de toamnă, avea să apară primul album de colinde al lui Ștefan Hrușcă, ce s-a bucurat de un succes enorm. Succesul colindelor sale nu s-a stins nici acum, după un sfert de secol. Nici n-are cum! Colindele lui Hrușcă vor răsuna în case și vor rămâne în inimile românilor multă vreme de acum înainte. Ele sunt parte din muzica sufletului românesc. Oricine îi va asculta melodiile își va da seama că inima interpretului bate la unison cu inima poporului român. Nu poți cânta precum cântă Ștefan Hrușcă fără să-ți iubești țara.

Un muzician de talia sa ar putea aborda și alte stiluri muzicale, comerciale, aducătoare de câștiguri grabnice și constante, dar faptul că este unul dintre puținii artiști care se menține consecvent pe acea linie a tradiției pe care singur și-a stabilit-o de atâția ani, spune foarte multe… pentru cine știe să asculte.

h-2

Puțini dintre artiști mai cântă colinde pe care le-au adunat personal, cu mare grijă, ca pe nestemate, din popor. România are o mulțime de artiști de succes. Unii s-au remarcat în topurile internaționale. Dar câți dintre ei mai cultivă și promovează autenticul românesc?!

În pomul care dă roadă bună se mai aruncă, uneori, cu pietre. Unii găsesc de cuviință să-l critice pe Ștefan Hrușcă susținând că nu vine în țară decât o dată pe an (lucru neadevărat, de altfel), spre a-și cânta colindele înainte de Sărbătorile de iarnă. Alții repetă la nesfârșit glume uzate. Oricare ar fi ele, vorbele anonimului zboară, dar cântecele lui Hrușcă rămân. Rămân melodiile sale, să aline și să bucure sufletele tuturor românilor ce vor avea înălțimea sufletească necesară pentru a le înțelege mesajul și a le aprecia.

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: jurnalul.ro, wikipedia.org

Foto: Facebook


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Ștefan Hrușcă a rămas fidel față de autenticul românesc. Un maramureșean get-beget care a ajuns la succes pe drumul tradiției!

  1. Intradevar el da tonul sezonului colindelor, a sarbatorilor de iarna!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii