Noutăți

Statul Nauru: cea mai mică țară din lume. Nu are capitală dar are 19 parlamentari

  •  
  •  
  •  

Nauru este cea mai mică țară insulară din lume. Se află în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud și are o suprafață de doar 21 km². Aceasta țară nu are oficial o capitală desemnată. Totuși micul guvern al țării se întrunește în localitatea Yaren.

Nauru a fost anexată Germaniei la sfârșitul secolului al XIX-lea, devenind apoi teritoriu sub mandatul Ligii Națiunilor administrat de Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie în timpul Primului Război Mondial. Insula a fost ocupată de Japonia în al Doilea Război Mondial, iar apoi a intrat din nou sub sub mandatul Ligii Națiunilor. Nauru și-a câștigat independența în 1968.

naura5   naura3

Acum țara este o republică parlamentară. Președintele este în același timp șeful statului și șeful guvernului. Cei 19 membri ai parlamentului unicameral sunt aleși pentru mandate de trei ani. Parlamentul alege președintele țării dintre membrii săi, iar apoi acesta numește un cabinet de cinci-șase componenți. Nauru nu are o structură formală pentru partidele politice; candidații sunt în mod obișnuit independenți.

Pe insulă locuiesc circa 9000 de oameni iar limba oficială este nauruana. În Nauru nu există taxe pentru cetățeni, iar 95% din angajați lucrează pentru guvern. După 1990, Nauru devine un paradis fiscal și oferă pașapoarte pentru străini contra unei taxe, țara fiind suspectată în acea perioadă că oferea protecție evazioniștilor internaționali prin neintroducerea unor legi anti-evaziune.

naura4 naura2

Insula are numeroase plaje pline de nisip; nu are un port, ci mai multe pontoane unde ambarcațiunile mici pot acosta. Dincolo de plajă, spre interiorul insulei, se află o fâșie fertilă de coastă cu lățimea între 150–300 m. Platoul central, denumit pe insulă Topside, este înconjurat de stânci de corali. Cel mai înalt punct de pe platou are altitudinea de 65 m față de nivelul mării. Singurele zone fertile sunt cele de pe fâșia de litoral, unde cresc cocotieri. Pe terenul ce înconjoară laguna Buada sunt cultivate banane, ananași, legume, arbori pandanus și copaci cu lemn de esență tare, cum ar fi Calophyllum inophyllum. Populația insulei este concentrată, ca și vegetația, în zona litorală și în jurul lagunei Buada.

naura1

Traducearea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: abc.net.au

sursa: amusingplanet.com

sursa: ro.wikipedia.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii