Noutăți

Statui cu Burebista, Decebal și Zalmoxis în Munții Bucegi…

 •  
 •  
 •  

În munții colindați odinioară de geto-daci, teribilii luptători pe care Împăratul Traian i-a descris ca fiind “cei mai valoroși războinici din lume” (“Împărații” – Iulian Filozoful), Zalmoxis, Burebista și Decebal se întorc acasă pentru a se întâlni cu urmașii lor de astăzi…

Responsabil de acest eveniment va fi Consiliul Județean Dâmbovița care dorește să finanțeze sculptarea a trei statui înalte de 3 metri pe care să le amplaseze apoi în Munții Bucegi, pentru a marca cu figurile lui Zalmoxis, Burebista și Decebal, locurile încărcate de mister și legendă, de aici.

Adrian Țuțuianu, președintele Condiliului Județean Dâmbovița: “Vreau să inaugurăm anul viitor DJ 713-714 şi vreau să fac un proiect cu trei statui. Îi spune Drumul Dacilor la drumul ăsta, iar la Dichiu, la intersecţie, vreau să-i pun pe Decebal, pe Burebista şi Zalmoxis, trei sculpturi care vor fi de referinţă. Se va opri toată lumea să facă poze acolo. Este zonă de vizibilitate maximă, toată lumea urcă acolo şi mă gândesc să facem să fie un punct de referinţă pentru toată lumea.”
dichiu-2
O inițiativă lăudabilă pentru care merită toată aprecierea noastră!
*
Trebuie menționat faptul că Adrian Țuțuianu și Consiliul Județean Dâmbovița sunt implicați și în alte proiecte istorice importante. Unul dintre acestea este și realizarea acum 2 ani a Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, unic în România și această parte a Europei, precum și în susținerea, alături de Asociația Geto Dacii, a șantierului arheologic de la Poiana Cireșului unde, în acest an, s-a descoperit o statuetă cu o vechime de 23.000 de ani.*
Daniel Roxin*

Ilustrație: Gabriel Tora


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Statui cu Burebista, Decebal și Zalmoxis în Munții Bucegi…

 1. respectul religios a unei personalități spirituale ca și Zalmoxis din timpul vieții lui încă a fost să nu aibă statui.Acum consider că ar fii un abuz cu consecințe necunoscute să îi ridicăm noi epigonii o statuie mai mult pentru orgoliul nostru.

 2. Andrei Gheorghe // 18 septembrie 2015 at 8:31 // Răspunde

  Ana

 3. Cam cum ar arata Zamolxis?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii