Noutăți

Stânca Leului din Sri Lanka – probabil cea mai pitorească fortăreață realizată vreodată de om. Galerie foto de poveste

  •  
  •  
  •  

Fortăreața antică Sigiriya se numără printre cele mai frumoase locuri din îndepărtatul Orient. Colosalul bloc de granit a îndeplinit, multă vreme, rol de fortăreață și a găzduit un castel regal. Se numește „Stânca Leului” și este o formațiune geologică ce are impresionanta înălțime de 200 de metri, aflându-se în Sri Lanka. Pe semeața stâncă se află minunate grădini, bazine și fântâni.

Numele de „Stânca Leului” provine de la giganticele gheare de leu sculptate în stâncă. Sigiriya este, de asemenea, una dintre cele mai vechi grădini ale lumii. Splendidele grădini au fost construite cu iscusință, pe terenul amenajat în terase.

1

2

Sigiriya a reprezentat, cândva, o formidabilă temelie pentru un palat regal. Astăzi, reprezintă o populară destinație turistică, faimoasă pentru frescele sale, foarte asemănătoare celor existente la Ajanta. Pe vremea regelui Kassapa I (477-495 e.n.) imensul bloc de stâncă constituia o fortăreață naturală, în al cărei vârf se afla reședința regală. După ce regele Kassapa a fost înfrânt de către Mogallana și și-a pierdut tronul, stânca a reintrat în posesia călugărilor budiști.

Sri Lanka a fost scena unor aprige lupte pentru putere, cu nimic mai prejos decât cele petrecute la Roma sau în Bizanț. Puternicul rege Dhatusena (455-473) a avut doi fii, ambii aspiranți la tron. Mogallana era chiar fiul reginei, în vreme ce Kassapa era doar fiul uneia dintre numeroasele concubine ale monarhului.

3

Dat fiind statutul său superior, Mogallana era destinat, între descendenții lui Dhatusena, să moștenească regatul. Însă ambițiosul Kassapa a pus la cale un complot în urma căruia bătrânul rege și-a pierdut tronul, în vreme ce prințul Mogallana a fost nevoit să părăsească țara, spre a scăpa cu viață.

6

În vreme ce bătrânul monarh se stingea în temniță, prințul Mogallana pribegea printre străini, încercând să obțină sprijin pentru redobândirea tronului, a moștenirii ce i se cuvenea. Iscoadele trimise de către Kassapa pe urmele lui Mogallana i-au dat, acestuia, de veste, că moștenitorul de drept al regatului se pregătește să revendice tronul prin forța armelor. De aceea, și-a amenajat o puternică reședință, o redutabilă citadelă, în vârful stâncii Sigiriya. În jurul stâncii au fost înființate grădini fără sfârșit. Șapte ani au durat lucrările de construire!

66

La scurtă vreme după ce uzurpatorul Kassapa și-a construit o mândră cetate la Sigiriya, Mogallana a dat năvală cu oastea strânsă, pentru a-și lua regatul înapoi. Era însoțit de către numeroși războinici tamili. Încrezător în propriile forțe, uzurpatorul Kassapa și-a părăsit inexpugnabila citadelă de pe stâncă, pentru a se confrunta, la loc deschis, cu armata lui Mogallana. Trufașul Kassapa și-a condus luptătorii personal, dirijându-și corpurile de oaste în timp ce se afla pe spinarea unui uriaș elefant de luptă. Dar, în cele din urmă, oștile sale au fost spulberate. Pentru a nu cădea în robie, Kassapa și-a curmat zilele.

77

Noul rege, Mogallana, nu a mai utilizat „Stânca Leului” ca fortăreață sau ca reședință personală, ci a dăruit-o călugărilor, pentru a o folosi la fel ca mai înainte, doar în scopuri religioase. În anul 1155, formidabila citadelă de pe stâncă a fost părăsită cu totul, fiind redescoperită abia în anul 1828.

99

În afară de aspectul său impunător, acest loc încărcat de istorie impresionează prin străvechile fresce, care amintesc de un trecut glorios. Picturile acoperă o bună parte din peretele de apus al anticei fortărețe. Grădinile și zidurile ruinate sunt singurele care mai amintesc de străvechea reședință regală. În stâncă sunt săpate cavități care, odinioară, reprezentau adăposturi pentru asceți, dar și pentru străjeri. În prezent, pentru a ajunge în vârful „Stâncii Leului” este necesar să urci mai mult de 1200 de trepte, însă odată ajuns acolo eforturile îți vor fi pe deplin recompensate, prin ceea ce-ți va fi dat să privești!

f

i

4

5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

g

k

zx

z

21

Surse: unusualplaces.org, wikipedia.org, sigiriyatourism.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii