Noutăți

Stânca Arhanghelului Mihail. Mănăstirea creștină construită în secolul al VII-lea în Oceanul Atlantic

Stânca Arhanghelului Mihail este o insulă stâncoasă extrem de abruptă din Oceanul Atlantic, situată la aproximativ 12 km de coasta Irlandei de sud-vest. Timp de 600 de ani, insula a fost un centru al vieții monahale pentru călugării creștini irlandezi. Aceștia trăiau în colibe de piatră denumite “stup”, cocoțate la o altitudine de 230 de metri în vârful insulei. Mănăstirea și stupurile au fost construită în secolul al VII-lea d.Hr., și este, potrivit celor de la UNESCO, una dintre primele așezări creștine din vestul Europei.

Condițiile spartane din interiorul mănăstirii ilustrează stilul de viață ascetic practicat de creștinii din acele timpuri. Datorită distanței mari față de țărm dar și a inaccesibilității, Stânca Arhanghelului Mihail nu prea a fost vizitată de către pelerini sau turiști decât în zilele noastre, situl arheologic fiind extrem de bine conservat.

Potrivit cercetărilor, mănăstirea a fost ocupată de călugări până în secolul al XII-lea, când o creștere inexplicabilă a furtunilor pe mare a forțat comunitatea să se mute pe continent. Cu toate acestea, o prezență monahală a fost menținută și clădirile au fost reparate constant până în secolul al XVI-lea. Astăzi, mănăstirea nu mai există. Cu toate acestea, un număr mare de pelerini vin aici fascinați de povestea locului.

În jurul anului 1826, insula a intrat în conservare, iar mai târziu irlandezii au construit aici două faruri pe partea atlantică, unul dintre ele fiind încă folosit și astăzi. Întregul sit a intrat în Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996.

skellig-michael-116 skellig-michael-56 skellig-michael-12 skellig-michael-106 skellig-michael-62 skellig-michael-82 skellig-michael-92 skellig-michael-122
sursa: http://www.amusingplanet.com/2012/05/skellig-michael-and-ancient-monastery.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Stânca Arhanghelului Mihail. Mănăstirea creștină construită în secolul al VII-lea în Oceanul Atlantic

  1. Deci undeva pe aici s-a filmat Star Wars VII?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii