Noutăți

Stâlpi de înaltă tensiune în formă de… giganți

O firmă de arhitectură și design numită „Choi + Shine” a propus un proiect inedit pentru stâlpii de înaltă tensiune din Islanda: ideea lor a fost ca stâlpii să fie construiți sub formă de figuri umane gigantice.

Stâlpii propuși ar avea nevoie doar de ușoare modificări de proiectare a stâlpilor existenți, spune firma, care a primit o mențiune de onoare pentru design-ul propus în cadrul competiției „Icelandic High-Voltage Electrical Pylon International Design Competition”. Același proiect a câștigat și un premiu de la concursul Boston Society of Architects Unbuilt Architecture.

Firma de arhitectură a declarat: “Acești stâlpi vor deveni monumente, vor fi mai mult decât un design funcțional de necesitate.”

LUd0ICH
Giganții din oțel pot fi plasați în diferite ipostaze, iar firma de design menționează că locul, peisajul în care ar urma să fie amplasați, ar putea influența poziția stâlpilor. De exemplu, dacă o linie de alimentare urcă un deal, pilonii ar putea arăta ca în cazul în care aceștia ar fi alpiniști.

“Vor exista modificări subtile la mâini și cap, combinate cu repoziționarea principalelor părți ale corpului în funcție de axele x, y și z, permițând o mare varietate de expresii. Pilonii pot fi amplasați în perechi, sau imitând mersul pe jos în aceeași direcție, sau direcții opuse, uitându-se unii la alții, în genunchi, sau cu capul plecat spre oraș”, au spus arhitecții.

8DOirSF

 

Acest lucru nu înseamnă că procesul de fabricație trebuie să fie complex. Fiecare stâlp se face din aceleași bucăti de bază (cap, brațe, trunchi, picioare, etc.), care ar putea fi fabricate și apoi montate în poziția dorită, cu ajutorul îmbinărilor pre-asamblate. Acest design permite mai multe variații în formă și înălțime, iar costul este păstrat ieftin prin producție identică și construcție simplă.

Firma „Choi + Shine” a adăugat: “Ca și statuile din Insula Paștelui, se prevede ca acești stâlpi în forme umane, să pară niște cariatide înalte, moderne.”

mKVjZFy

montage1resoluti1

giants-4jpgtraducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: wired.co.uk, choishine.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii